banner2
banner34

Gündeme bomba gibi düşmüştü

İsrail uçaklarının düşürdüğü iddia edilen Rus İl-20 uçağı vakası İsrail basınında geniş yer almaya devam ediyor. Haaretz gazetesi, İl-20 vakasına Rusya’nın vereceği yanıtın İsrail Hava Kuvvetleri’nin ‘kanatlarını kırparak’ Suriye hava sahasındaki uçuşlarını kısıtlayabileceği yorumunda bulundu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, düşen İl-20 vakasından sonra da Suriye'deki hedeflere yönelik saldırılara devam edileceği sinyali verildi. İsrail Rus yetkililere, "olay değerlendirme" raporunu verirken Moskova yönetimi ellerinde çürütülemeyecek veriler olduğunu belirtti.

Gündeme bomba gibi düşmüştü
banner45
banner46

İsrail'le Rusya arasındaki Rus İl-20 uçağının düşmesi sonucu çıkan krizde gerilim tırmanıyor. Kriz İsrail basınında geniş yer almaya devam ediyor. 

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrailli yetkililer, Rus yönetiminin Suriyehava sahasını 1 hafta boyunca kapatmakla sınırlı kalacağını ve kendi üslerinin yakınında uçuşları yasaklamayacağını umuyor.

Haberde, bu tür yaptırımların İsrail uçaklarının Şam'ın kuzeyine ulaşımını engelleyeceği ve dolaysıyla Suriye hükümet güçlerinin güvenli bölgeler kurmalarına, İran'a ise bölgedeki pozisyonlarını güçlendirmeye imkân tanıyacağı kaydedildi.

Sputnik'in haberine göre İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu ve İsrail'in uçak trajedisi sebebiyle rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

İSRAİL: İKİ ÜLKENİN ÇIKARINA 

İsrail, Rusya'nın Suriye'de kendisine ait İl-20 askeri uçağının düşürülmesinden İsrail Hava Kuvvetlerinin sorumlu olduğu yönündeki suçlamalarını reddederken Tel Aviv ile Moskova arasında Suriye üzerindeki koordinasyon mekanizmasının devamının iki ülkenin çıkarına olduğunu açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri, 17 Eylül'de Esad rejimine ait hava savunma sistemi tarafından Suriye'de Rusya'ya ait askeri uçağın vurulmasına yönelik Moskova'dan gelen suçlamalarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Uçağın Suriye'deki Esad rejimine ait hava savunma sistemi tarafından vurulduğu belirtilen açıklamada, düşen uçakta hayatını kaybeden Rus askerlerin ailelerine ve Rus halkına başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Amikam Norkin'in liderliğinde geçen günlerde Moskova'ya giden heyetin, Rus yetkililere, vurulan uçakla ilgili İsrail ordusunca hazırlanan "olay değerlendirme" raporunu paylaştığı kaydedildi.

"UÇAKLARIMIZ İSRAİL HAVA SAHASINDAYDI"

Moskova'nın İsrail savaş uçaklarının Rus askeri uçağını kalkan olarak kullandığı suçlamasının reddedildiği açıklamada, "Rus uçağı vurulduğu zaman bizim jetlerimiz İsrail hava sahasındaydı." denildi.

Tel Aviv ile Moskova arasında 2015'te varılan Suriye üzerindeki koordinasyon mekanizmasının önemine atıfta bulunulan açıklamada, "İsrail ordusu ile Rus ordusu arasındaki koordinasyon, son yıllarda değerini defalarca kanıtlamıştır. Koordinasyonun devam etmesi, çeşitli bölgesel zorlukların ışığında iki ülkenin çıkarınadır." cümlelerine yer verildi.

Açıklamada, ayrıca İsrailli yetkililer ve üst düzey askeri komutanların düzenlenen eylemlere yönelik aldıkları kararlarda Suriye'deki Rus askerlerinin güvenliğine özen gösterdiği ifade edildi.

SURİYE'DEKİ SALDIRILARA DEVAM EDİLECEĞİ SİNYALİ

İsrail Hava Kuvvetlerinin açıklamasında, Rusya'nın Esad'e S-200 hava savunma sistemleri vermesi üstü kapalı olarak eleştirilerek, "Bu olayda görüldüğü gibi gelişmiş silahların sorumsuz kişiler tarafından kullanılması bölgeyi ciddi biçimde tehlikeye atıyor ve bölgede faaliyet gösteren güçlere ciddi zararlar verebilir." ifadeleri kullanıldı.

İran'ın Suriye'ye yerleşmeye çalıştığı ileri sürülen açıklamada, "İsrail yönetimin aldığı kararlarla uyumlu olarak İsrail ordusunun İran'ın Suriye'ye yerleşme girişimlerine karşı operasyonlarına devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

RUSYA: ÇÜRÜTÜLEMEYECEK VERİLER

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, kurumun elinde İl-20 uçağının Suriye’de düşürülmesi ile ilgili bugünkü basın toplantısında sunulmuş olan belgeleri teyit eden, çürütülEmeyecek verilerin bulunduğunu açıkladı.

Konaşenkov, "Basın toplantısında 17 Eylül'deki İl-20 kazası ve İsrail uçaklarının eylemleri ile ilgili sunulmuş olan dakika bazlı kronoloji, Suriye'deki çeşitli radar ve hava görüntüleme sistemlerinin havadaki durumun objektif kontrol verilerine dayanıyor" diye konuştu.

banner37
İsrail tarafının Rusya Savunma Bakanlığı'na teslim etmiş olduğu verilerin de dikkate alındığını belirten Konaşenkov, "Sunulan bilgileri yanlış bir şekilde yorumlamaya ya da reddetmeye çalışanların dikkatini çekmek isterim, Rusya Savunma Bakanlığı'nın elinde, 17 Eylül'deki trajediyle ilgili basın toplantısında sunulan dosyaları teyit eden çürütülemeyecek başka veriler de bulunuyor" ifadelerini kullandı.

 

RUS SENATÖR: KUŞKU BIRAKMIYOR

Rus Senatör Frants Klintseviç, Rusya’nın ileride İsrail Hava Kuvvetleri ile olayların yaşanmaması için adım atabileceğini ve İsrail’e Suriye hava sahasını kapatacak gerekli tüm kaynaklara sahip olduğunu söyledi.

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi üyesi Frants Klintseviç, Sputnik'e verdiği demeçte İl-20 uçağı vakası karşısında Moskova'nın atacağı adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Klintseviç, "Savunma Bakanlığı'nın İl-20 uçağı kazası ile ilgili açıkladığı tüm objektif veriler, trajediden İsrail Hava Kuvvetleri'nin sorumlu olduğu konusunda kuşku bırakmıyor. Olayların dakika bazında tarafsız bir şekilde yapılan analizine dayalı bu sonucu çürütmek mümkün değil" diye konuştu.

"HAVA SAHASI KAPATILSIN"

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, İsrail’e Suriye’de Rus güçlerinin bulunduğu bölgede hava sahasının kapatılmasını, uçakların bu bölgelere girmesi halinde vurulması gerektiğini söyledi.

Rus basınına konuşan Şvıtkin "İsrail uçakları için Suriye hava sahası kapatılmalı, en azından bizim askerlerimizin olduğu bölgede. Askerlerimiz Suriye'nin büyük bölümünde görev yapıyor, askerlerimizin güvenliği öncelikli" dedi.

"İZİNSİZ GİRERLERSE VURULSUNLAR

Şvıtkin, İsrail uçaklarının ‘kapalı' bu bölgelere izinsiz girmesi halinde vurulması gerektiğini ifade etti.

İsrail'i Suriye'de gayrimeşru olarak bulunması nedeniyle ‘davetsiz misafir' olarak nitelendiren Şvıtkin, İsrail'in Rusya ile olan anlaşmaları doğrudan ihlal ettiğini vurguladı.

[Uçak krizi]
Uçak krizi!

SURİYE'DEN AÇIKLAMA: SOÇİ'YLE BAĞLANTILI

Öte yandan Suriye Parlamentosu Genel Sekreteri Halid el Ubud, Rus İl-20 uçağının düşmesine yol açan İsrail’in Suriye saldırısının Batı’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’deki başarılı görüşmesine tepkisiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Rus İl-20 askeri uçağı, 17 Eylül'de, Suriye rejimine ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürülmüş ve Rusya, İsrail'e ait F-16 savaş uçaklarının, İl-20 uçağını kalkan olarak kullandığı için uçağın füzelere maruz kaldığını öne sürmüştü.

Rusya İsrail uçaklarının Suriye'de Rus İl-20 uçağını Suriye hava savunma sistemlerinin hedefi haline getirip içindeki 15 mürettebatla birlikte düşmesine neden olduğunu iddia etmişti. . 

Rusya Savunma Bakanlığı da İsrail'in Suriye'de kazaları önlemeye yönelik anlaşmaları ihlal ettiğini, uçaklarının bulundukları nokta hakkında yanlış bilgi verdiği açıklamasını yapmıştı. 

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amikom Norkin ve beraberindeki heyet, hafta içi gerçekleştirdikleri ziyarette, İl-20 uçağı hadisesine ilişkin, Rusya'yı ikna etmek için Moskova'da görüşmeler gerçekleştirmişti.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2018, 21:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1