banner2
banner34

AÖA-LAÜ protokolü mahkemeye taşındı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) da desteğiyle Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ile Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) arasında imzalanan protokolün iptali için Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) başvurdu.

AÖA-LAÜ protokolü mahkemeye taşındı
banner45
banner46

Avukat Öncel Polili ve sendika yetkilileri, bu sabah Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’nde dava dosyaladı. Her iki sendikanın genel sekreteri ile Avukat Polili basına açıklama da yaptı.

Elcil: Kurumlarımız bir bir elimizden alındı veya kapatıldı

Mahkeme binası önünde ilk sözü alan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Kıbrıs Türk toplumunun dilinin, dininin, inançlarının ciddi saldırı ve tehlike altında olduğunu savundu.

Elcil, “Sanayi Holding, ETİ, Kıbrıs Türk Hava Yolları, Ercan, Yüksek Hemşirelik Okulu, turizm işletmeleri, Cypfruvex ve buna benzer kurumlar bir bir elimizden alındı veya kapatıldı. AÖA’ye de benzer bir saldırı yapılıyor” görüşünü dile getirdi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın AÖA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaratan’a “ya buraya öğrenci almayacağız, akademiyi kapatacağız, ya da AÖA’yı bir üniversiteye bağlayıp kapatacağız” şeklinde iki seçenek sunduğunu iddia eden Elcil, “Bu konuşulanlar, yaptığımız toplantılarda deşifre oldu. Aksini iddia eden varsa çıkıp açıklama yapsın ” dedi.

Elcil, hükümet edenlerin “AÖA’yı kapatmıyoruz, güçlendiriyoruz” şeklinde açıklama yaptığını ancak “finansal desteklerle kurulan bazı siyasi partilerle”, bazı “paralı kalemlerin” akademin kapatılmasını destekler nitelikle açıklama yaptığını, hükümetin açıklamalarının bunlarla yalanlandığını iddia etti.

Bakanlığın ve bazı diğer kesimlerin LAÜ ile imzalanan protokolü Doğu Akdeniz Üniversitesi  (DAÜ) ile imzalamak istediğini, ilk girişimin DAÜ’ye yapıldığını savunan Elcil, başta rektör olmak üzere üniversite yönetiminin buna karşı çıktığını söyledi, DAÜ yönetimine, üniversitedeki ilgili sendikaya ve akademisyenlere teşekkür etti.

banner37
Elcil, “İşbirlikçiliğe soyunan, çalışan ve sendika düşmanı LAÜ’yü protesto ediyoruz” dedi.

Selengin: Bu protokol derhal iptal edilmeli

KTOEÖS Genel Sekreteri Aziz Selengin ise, Kıbrıslı Türklerin faşizan saldırılarla dönüştürülmeye çalıştırıldığını savunarak, “Bir başka deyişle toplum mühendisliği yapılıyor. Laik toplum yapımıza, haklarımıza, dinimize, dilimize, kültürümüze, yaşam biçimimize ve her alanda kurumlarımıza yapılan saldırıları kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

LAÜ ile AÖA arasında imzalanan protokolün, “akademiyi aşamalı kapatma hamlesi” olarak niteleyen Selengin, “Bu protokol derhal iptal edilmelidir” dedi.

Polili: Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yetkilerine de ihlal olacak

Avukat Öncel Polili ise KTÖS’ün açtığı, KTOEÖS’ün destek verdiği davayla ilgili bilgi vererek, “AÖA kendisine yasayla verilen görevlerin bir kısmını protokolle LAÜ’ye devrediyor. Biz bunun hukuki olduğuna inanmıyoruz. Protokolle ilgili yönetim kurulunun da akademik kurulun da kararı yok” şeklinde konuştu.

Protokolle AÖA’daki akademisyenlere görev şemalarında olmayan görevler de verileceğini kaydeden Polili, “AÖA’ya atamalar Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılıyor. LAÜ’de Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan atanmayan kişiler var. Protokolle, Anayasa tahtında oluşturulan Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yetkilerine de ihlal olacak. Bunların sorgulanması için mahkemeye başvuracağız, ara emri talep edeceğiz” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2017, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1