banner2
banner34

Karar günü

Schultz “Türkiye ile anlaşmak zorundayız” derken, Anastasiadis “limanlar açılmadığı sürece vetodan vazgeçmeyiz”dedi

Karar günü
banner45

Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye’nin taleplerine yönelik kritik kararının bugün açıklanması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz "Türkiye ile anlaşmak zorundayız ve umuyorum ki bu anlaşma uluslararası yasalarla uyumlu olur” derken, Rum lideri Nikos Anastasiadis, limanların açılmaması halinde veto silahını kullanacaklarını açıkladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin liman ve havalimanlarını kendilerinin kullanımına açmadığı sürece Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki olası bir anlaşmayı veto edecekleri tehdidinde bulundu. Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirirse… Anastasiadis, Brüksel'de AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı AB Konseyi binasına girişte gazetecilere açıklamalar yaptı. Anastasiadis, "Türkiye'nin Ankara protokolü ve Müzakere Çerçeve Belgesi'nde tanımlanan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde bir sorun olmaz. Ancak bu olmadan birşey yapamayız" dedi. "Bunun alternatifinin ne olduğu"na yönelik soru üzerine Anastasiadis, "Ortaklarımızın bir yol bulacağından eminim" diye konuştu.

banner37
Davutoğlu bugün Brüksel’de Öte yandan AA muhabirine konuşan bir AB yetkilisi, olası bir anlaşmanın önce AB liderleri arasında sağlanacağını, bugün de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı Türkiye­AB Zirvesi'nde ele alınacağını ifade etti. Olası bir anlaşmanın önünde iki temel bir sorun olduğunu kaydeden yetkilili, "Bunlar da anlaşmada sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesi ile ilgili maddenin yasallığı ve Kıbrıs konusu" değerlendirmesinde bulundu. Yetkili, anlaşma için taraflar arasında hala görüşmelerin devam ettiğini dile getirerek, "Anlaşmanın uygulanması hızlı şekilde olmalı. Aksi halde  kötü bir fikir olarak kalır" yorumunu yaptı. Türkiye hangi şartları sunmuştu? Türkiye'nin 7 Mart'ta sunduğu sığınmacı krizine köklü çözüm getirecek ve AB­Türkiye arasında işbirliğini güçlendirecek teklifinde yeni fasılların açılması isteği de yer alıyor. Ankara, özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor. 28 ülkenin kabulü şart… Ancak GKRY, Türkiye'nin liman ve havaalanlarını kendilerinin kullanımına açmadığı sürece bu fasıllar üzerindeki vetosunu kaldırmamakta ısrar ediyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da bugünkü açıklamasında, "Anlaşma küçük ya da büyük fark etmez, tüm 28 üye ülke tarafından kabul edilmeli" demişti.

Tusk, geçen salı günü önce GKRY'de ardından da Ankara'ya giderek zirve öncesi bir anlaşma zemini aramıştı. Ancak Rumların geri adım atmaması üzerine, zirve sonunda yayınlanması beklenen ortak açıklamasının taslağında yeni fasılların açılması ile ilgili belirli bir söz verilmemiş, bunun yerine "yeni fasılların açılması için hazırlık çalışması yapılacağı" ifade edilmişti. Schulz: Anlaşmayı umuyoruz Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile sığınmacı krizi meselesinde anlaşmaya varacağını söyledi. Schulz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varamamaları halinde sayının artacağını vurguladı. Bu nedenle Türkiye ile anlaşmaya varmayı umut ettiklerini dile getiren Schulz, "En azından Türkiye bizimle konuşuyor, bazı ülkeler konuşmuyor bile" ifade etti. AP Başkanı Schulz, sığınmacılar için düzenli şekilde kimliğinin tespit edilmesi ve ardından yeniden yerleştirilmesinin, kaçakçılarla anlaşmasından çok daha iyi olacağını belirtti. Üye ülkelerin, sığınmacıların dağıtımı konusunda rol almadığını ve Türkiye ile iş birliği yapmadığına işaret eden Schulz, bu nedenle Türkiye ile anlaşmayı umut ettiklerini vurguladı. Schulz, "Türkiye ile anlaşmak zorundayız ve umuyorum ki bu anlaşma uluslararası yasalarla uyumlu olur. AB'nin Türkiye ile imzalayacağı bir anlaşma Avrupa Konseyi, Cenevre Sözleşmesi, insan haklarına ilişkin uluslararası yasalar, kurallar ve düzenlemelerle uyumlu olmak zorundadır" ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2016, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1