banner2
banner34

Dinozor yiyen dev yaratık fosili keşfedildi…

Bu yaratık Pterosaur cinsinin alt türlerinden biri ve küçük bir uçak büyüklüğünde.

Dinozor yiyen dev yaratık fosili keşfedildi…
banner45

 

banner37
Moğolistan’ın Gobi Çölü’nde tarihöncesi zamanlardan kalma bir fosil bulundu. Fosilin özelliği ufak bir uçak büyüklüğünde, belki de uçan bir sürüngene ait olması. 11 metrelik kanat genişliğine sahip olduğu tahmin edilen bu dev yaratığın ana gıda maddesinin küçük dinozorlar olabileceği öne sürülüyor. Yaratığın dört ayak üzerinde yürüyebildiği ve neyse ki bundan 70 milyon yıl önce yaşamış olduğu tahmin edilmekte.

Bu sürüngenin varolduğu dönemde Dünya üzerinde henüz insanlar yaşamıyordu. Dev avcının kuru ama şimdiki kadar çölleşmemiş bir bölgede, ısının yüksek olduğu merkezi bir anakara alanında yaşamış olduğu düşünülüyor. Yaşadığı ‘Cretaceous’ döneminde dinozorlar gezegenin hakimleriydi. Biliminsanları ise bu yaratığın dinozor yavruları ve kendisinden daha küçük yaratıklarla beslendiğine inanıyorlar.
Araştırmacılar 2006 yılından beri bu yaratığın izini sürmekte ve kemiklerini toplamaktaymış. Ama varolduğuna dair kanıtlar ilk kez bu yıl kesin olarak ortaya çıkartılabilmiş. ‘Azhdarchids’ adı verilen bir sürüngen türünün alt örneklerinden olduğu belirtilen yaratık, büyük ihtimalle yaşamış en büyük Pterosaurus cinslerinden biriydi. Şimdiye kadar buna benzeyen iki dev Pterosaurus türü daha keşfedilmiş: 1970’lerde Tekasas’da keşfedilen ‘Quetzalcoatlus’ ve 1990’larda Romanya’da izleri bulunan ‘Hatzegopteryx’. Moğolistan’da yeni bulunan fosile ise henüz isim bile verilmemiş.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2017, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1