banner2
banner34

Tarihi bir karar bekleniyor

Hürriyet'in haberine göre İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda nihai bildiriye şu dakikalarda son şekli veriliyor. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre nihai bildiride İslam ülkelerinin Doğu Kudüs'ü "Filistin Devleti'nin işgal altında başkenti" olarak tanıması ve dünyadaki bütün devletlere de bu yönde çağrı yapması bekleniyor.

Tarihi bir karar bekleniyor
banner45

Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, bu gelişmeyle ilgili şu yorumu yaptı:

"Tarihi bir karar ve tarihi bir dönüm noktası. Birçok ülkenin üzerine düşen görev var. Filistin'i tanımamış birçok ülke var dünyada. Filistin’in kalkınması için İslam ülkelerinin somut şekilde harekete geçmesi ve tamamen kabul edilecek. Filistin devleti için eylemlerde bulunması gerekebilir. 

Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ağırlığının artacağını söylemek yanlış olmayacak. Bugün 13 Aralık, son derece süratli şekilde bu zirve düzenlenebildi. Söz konusu Arap dünyası, İslam dünyası olduğunda birlik ve beraberlik gerektiren durumlarda bu kadar hızlı davranılmıyor maalesef. 

Son dakika: İstanbuldaki Kudüs zirvesinde tarihi bir karar bekleniyor

Ama Türkiye'nin bu çağrısına hemen yanıt verilmesi, sadece 1 hafta aradan sonra toplanıyor olması çok önemli bir mesaj. Bir dönüm noktasının eşiğinde olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır."

Son dakika: İstanbuldaki Kudüs zirvesinde tarihi bir karar bekleniyor

banner37
ÇELİKKOL: EĞER AVRUPA DEVLETLERİ ADIM ATARSA...

Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Kudüs için alınacak tarihi kararı şu sözlerle değerlendirdi:

"Bu uluslararası hukuka da uygun. Bugüne kadar BM kararlarına da uygun. Biliyorsunuz 1988 yılında ilan edilen Filistin devleti zaten 1967 savaşından önceki sınırlar içerisinde ilan edilmiştir. Doğu Kudüs de bunun bir parçasıdır. Harem-i Şerif Doğu Kudüs'tedir. Bu karar bunlara cevap verecek bir karar olacak.

Madem ki İsrail Kudüs'ün statüsünü değiştirme yönünde adımlar atmak istiyor, şimdi beklentiler tabi uluslararası toplumun Kudüs'ün statüsü noktasındaki, BM kararının teyit edilmesi.


Ve buranın iki devletli çözüm çerçevesinde kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasını tanıması şeklinde. Bu gayet normal. Biliyorsunuz İsrail Başbakanı Netenyahu Brüksel'deyken AB Dış İlişkiler Temsilcisi de bu yönde bir açıklama yapmıştır. 

Amerika Birleşik Devletleri engelleyecektir. Ama Avrupa devletleri adım atabilirler. Bugün Filistin'i tanıyan devlet sayısı İsrail'i tanıyan devlet sayısından fazladır. Avrupa devletleri Filistin devletini tanıma yönünde adım atabilseler, mevcut statükoyu değiştirme noktasında İsrail ve ABD'nin adımının geriye çevrilmesi konusunda büyük katkı yapmış olacaklardır.

"İSRAİL SUUDİ PRENSİ ÜLKEYE DAVET ETTİ"

Öte yandan, İsrail merkezli Haaretz gazetesi Kudüs meselesinin gündemde olduğu dönemde çok kritik bir habere yer verdi. Habere göre, İsrail ulaştırma ve istihbarat bakanlıklarını yürüten Yisrael Katz'in Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ı İsrail'e davet ettiğini duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2017, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1