banner2
banner34

Kadınları tehdit eden hastalık: Otoskleroz

Kadınları tehdit eden hastalık: Otoskleroz
banner45
banner46

PROF. DR. MEHMET TINAZ

 

Otoskleroz orta kulaktaki üç adet kemikçikten (çekiç, örs, üzengi) biri olan üzengi olarak adlandırılan kemikçik etrafında, anormal kemik dokusu oluşmasıyla karakterize, ilerleyici bir hastalığı tanımlamaktadır. Bu durum hareketsizlikle sonuçlanır. Halbuki, işitmenin sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için üzengi kemikçiği serbestçe hareket edebilmelidir. Normal bir kulakta, ses dalgaları kulak kepçesinden dış kulak yoluna yönlenerek, burada kulak zarına çarparlar. Kulak zarında oluşan bu titreşim, zarın hemen iç yüzeyine komşu olan ve orta kulakta bulunan sırasıyla çekiç), örs), üzengi kemikçiklerine iletilir. Üzengide oluşan hareket, iç kulakta bulunan sıvılarda dalgalanmaya sebep olur, böylece iç kulakta bulunan dış tüysü hücre adı verilen duyusal hücreler uyarılır ve işitme siniri ile merkezi sinir sistemindeki daha üst merkezlere iletim sağlanır.  

- Kimlerde görülür? 

- Beyaz ırkta toplumun %10’u otoskleroz hastalığından etkilenmektedir; genel olarak orta yaştaki kadınlar en riskli grubu oluşturmaktadır. 

- Otosklerozun tipik semptomu olan yavaş ilerleyen işitme kaybı 15 ila 45 yaş arasında herhangi zamanda ortaya çıkabilir. 

- Sıklıkla 20’li yaşlarda başlar. 

- Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. 

- Bilinmeyen sebeplerle gebelik döneminde kadınlarda hastalık daha hızlı bir şekilde ilerleyerek işitme kaybının belirginleşmesine neden olabilir. 

banner37
- Otoskleroz olgularının yaklaşık %60’ında genetik bir yatkınlık bulunmaktadır. 

- Ebeveynlerden birinde otoskleroz olan bir kişinin ortalama olarak %25 oranında aynı hastalığa yakalanma riski mevcuttur. 

- Eğer iki ebeveynde de mevcutsa bu oran %50’ye yükselir. 

- Eyvah duyamıyorum! 

En sık görülen belirti yavaş ilerleyen işitme kaybıdır. Hastalar sıklıkla pes sesleri ya da fısıltıyı duymadıklarını fark ederler. Diğer şikayetler
baş dönmesi, denge problemleri ya da
tinnitus olarak adlandırdığımız kulakta çınlama ya da uğultu duymadır. 

- Nasıl tanı konur? 

Bu şikayetleri mevcut olan kişilerin kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekir. Muayene sonrası işitme testleri istenir. İşitme testi sonucunda tipik bulgu özellikle düşük frekansları tutan iletim tipi işitme kaybıdı, ki bu sonuç işitme kaybının, ses dalgalarının orta kulaktan iç kulağa iletilmesinde problem olduğunu gösterir. Muayene ve işitme testi sonuçlarına dayanarak otoskleroz ön tanısı koyulur. 

- Nasıl tedavi edilir? 

Otoskleroz hastalığının günümüzde en etkin tedavisi cerrahidir. Cerrahi ile hastalığın ilerleyişi durdurulur ve işitme tamamen normal seviyelere getirilebilir. KBB uzmanlarınca yapılan bu operasyona stapedektomi denilmektedir. Genel durumu operasyon için uygun olmayan hastalara işitme cihazı kullanılması önerilebilir, ancak işitme cihazının hastalığın ilerleyişini durdurmadığı akılda tutulmalıdır.

 
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1