banner2
banner34

Seçim sonrasındaki gündem yeni kabine

Güney Kıbrıs’ta, Nikos Anastasiadis’in kazanmasıyla sonuçlanan Başkanlık seçimlerinin ardından, dikkatler Anastasiadis tarafından oluşturulacak yeni kabineye çevrildi.

Seçim sonrasındaki gündem yeni kabine
banner45

Rum basını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kuracağı yeni kabine konusunda kartlarını henüz açmadığını yazarken Anastasiadis’in, kabineyi kurmak için meclis önünde yemin edeceği 28 Şubat’a kadar zamanının bulunduğuna dikkati çekti.

Fileleftheros gazetesi “Kartlarını Açmadı-Başkan Yeni Hükümeti Oluşturmak İçin Sahip Olduğu Zamanı Değerlendirecek” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, kabine konusunda henüz kartlarını açmadığını yazdı. 

Kabinede yer alacakların isimlerinin, seçimlerin hemen sonrasında dile getirilmeye başlandığını ancak Anastasiadis’in, yakın çalışma arkadaşlarına bile henüz bu konudan söz etmediğini yazan gazete, kabine için ismi geçenler arasında Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşlarının da bulunduğunu belirtti. 

“Hedef geniş kabul gören bir kabine”

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada kabine için Anastasiadis’in vaktinin bulunduğunu ve toplum tarafından geniş kabul gören bir kabine kurmayı hedeflediğini ifade etti. 

Gazete haberinde ayrıca mevcut kabinedeki 11 kişiden 6’sının muhtemelen yerini koruyacağını, bazılarının ise yer değiştireceğini belirtti. 

Sağlık Bakanı Yorgos Pamporidis’in bu görevde kalmama kararının düşündürücü olduğunu belirten gazete, Pamporidis’in yeni hükümet oluşumunda yer almakla ilgilenmediğini açıkladığını yazdı. 

Haberde yine de Pamporidis’in, sağlık planı (GESİ) konusunun rayına girmesine kadar, 2019 yılı Haziran ayına kadar bu görevde kalmasının da olası olduğu belirtildi.  

Bir başka düşündürücü konunun ise Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, aktif siyasi hayattan çekilmek istemesi olduğunu kaydeden gazete Anastasiadis’in, kısa bir zaman için Kasulidis’in kalmasını isteyebileceğinden de söz edildiğini yazdı. 

Habere göre Dışişleri Bakanlığı için ismi geçenler arasında Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis de bulunuyor. 

Hristodulidis’in bakan olması durumunda ise hükümet sözcülüğüne DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun getirilebileceğinden söz ediliyor. 

banner37
Haris Yeorgiadis’in başka bir bakanlık alması durumunda ise yerine şimdiki İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis’in atanması bekleniyor. 

“6’sı kesin, 5’i beklemede”

Politis gazetesi ilgili haberi “6’sı Kesin, 5’i Beklemede” başlıklı iç sayfadaki haberinde Bakanlar Kurulu’nun 6 üyesi için, en azından Haris Yeorgiadis, Zeta Emilianidu, Konstantinos Petridis, Yorgos Lakkotripis, Nikos Hristodulidis ve Vasilis Palmas’ın yeni kabinede yer almasının kesin gibi olduğunu yazdı. 

Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in ayrılacağını, Sağlık Bakanı Pamporidis’in ise ayrılma niyetinin bulunduğunu yazan gazete, bununla birlikte 5 bakanın, Anastasiadis’in kararını bekleyeceğini belirtti. 

Anastasiadis kabinede 2-3 kadın bakan olmasını arzuluyor

Habere göre Anastasiadis, kabinede, en azından 2 veya 3 kadın bakanının yer almasını da arzuluyor. 

Alithia gazetesi ise haberi “Yeni Bakanlar Kurulu- Şimdilik Sadece Söylenti” başlığıyla aktardı. 

DIKO’dan ilk açıklama 

Politis gazetesi, başkanlık seçimlerinin hemen ardından, DİKO’nun ilk reaksiyonunu, Basın Sözcüsü Athos Antoniadu’nun açıklamasıyla verdiğini yazdı. 

Habere göre DİKO Basın Sözcüsü Athos Antoniadu yaptığı açıklamada, partisinin, Meclis’te yapıcı davranacağını ifade etti. 

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak aynı mesajın, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos tarafından, seçim sonuçlarının ardından tebrik amacıyla telefonda aradığı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e de iletildiğini yazdı.

Gazete haberi “Savaş İstemiyor” başlığıyla aktardı. 

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2018, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1