banner2
banner34

Titan’ın Dünya’ya benzerliğiyle şaşırttı

Satürn’ün en büyük uydusu Titan’ın, Cassini uzay aracı tarafından çıkarılan topolojik haritası sayesinde Dünya’ya düşünüldüğünden daha fazla benzediği ortaya çıktı.

Titan’ın Dünya’ya benzerliğiyle şaşırttı
banner45

Gerçek Bilim’de yer alan habere göre Cassini sayesinde Satürn’ün ayı Titan’a ilk kez yakından bakarken, alınan görüntüler ile Dünya ile benzerlikler araştırıldı. Titan’ın yüzeyinde hidrokarbon okyanusları olduğu daha önce doğrulansa da, Geophysical Research Letters’de yayınlanan araştırmaya göre bu okyanusların aynı Dünya’daki gibi deniz seviyesine (eşpotansiyel yüzeye) sahip olabileceği ortaya kondu.

Cornell Üniversitesi’nden araştırmacı Alex Hayes, yapılan ölçümün yaklaşık 40 cm hassasiyet sahip olduğunu belirtti. Ayrıca Hayes, Titan’da akan bu hidrokarbon göllerinin yüzey altında birbiriyle etkileşim halinde olduğuna inanıyor. Bu da Titan’da önce düşünülenden daha fazla sıvı hidrokarbon olabileceğine işaret ediyor olabilir.

Titan güneş sistemindeki stabil sıvı göllere ve denizlere sahip olan tek dünya. Fakat bu göller sıvı etan ve metan gazından oluşuyor. Yani ortam çok soğuk.

banner37
Titan mı Europa mı?

Titan güneş sisteminde Dünya’ya benzeyen tek ay değil. Jüpiter’in ayı Europa’ya dair yapılan gözlemler, buzul uydunun dünya dışı yaşama ev sahiplik edebileceğine inanılmasına neden oluyor.

Hatta NASA Europa’ya bir sonda indirerek, organik bir hayatın izini sürmeyi planlıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) da desteğiyle planlanan görev 2020’lerin ortalarını bulabilir.

Titan’a dair yapılan bu keşif oldukça önemli olsa da, dünya dışı hayat arayışına ilişkin en büyük favori halen Europa. Europa’daki okyanusların kimyasal içeriği Dünya’dakine benzerken, Titan ile ilgili yeni bulgular, NASA’nın uzay keşfi görev programı New Frontiers’ı etkileyebilir. Dragonfly adı verilen yarı otomatik quadkopter Titan’ın yüzeyine gönderilebilecek final adaylarından biri. Titan adına yapılan bu yeni keşif belki de sadece buz dağının görünen kısmını oluşturuyor. Yeni keşifler bizi bekliyor olabilir.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 08:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1