banner2
banner34

SpaceX Türk Uydusunu Uzaya Taşıdı

İstanbul Teknik Üniversitesinde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen deneysel 3 birim küp uydu UBAKUSAT, SpaceX tarafından dün itibarıyla düzenlenen seferle uzaya taşındı.

SpaceX Türk Uydusunu Uzaya Taşıdı
banner45

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Japonya Hükümeti işbirliğiyle Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (İTÜ-USTTL) sorumluluğunda yapılan deneysel uydu UBAKUSAT, uzaya çıktı.

banner37
SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9 roketine bağlanan Dragon kapsülüne yerleştirilen UBAKUSAT’ın, fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürüleceği söylenirken, istasyona gönderilen deneysel uydunun, burada bulunan astronotlar tarafından uzaya bırakılacağı kaydedildi. Uzay ve teknoloji kaynakları, mini haberleşme uydusunun Japon astronot Norishige Kanai tarafından UUİ’nin Japon modülü Kibo’dan Dünya’nın yörüngesine yerleştirileceği belirtildi.

Yaklaşık 3 kilogram ağırlığında, 10x10x34cm boyutlarında ve ses verisi aktarımı için kullanılacak olan uydunun, yaklaşık 100.000 dolar bütçeyle geliştirildiği açıklananlar arasında yer aldı. Türkiye ve Japonya arasında imzalanan uzay araştırmaları anlaşmaları uyarınca 250.000 euro olan fırlatma maliyetini ise Japonya’nın karşılayacağı duyuruldu.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi yetkilileri, uydunun UUİ’den uzaya bırakılacak olması nedeniyle yörünge ömrünün 6-12 ay arası olacağını, bu sürenin UUİ’nin bulunacağı irtifa ve Güneş’in radyasyon etkinliğine bağlı olarak değişeceğini vurguladılar. UUİ’nin irtifası ne kadar yüksek, güneşin etkinliği ne kadar az olursa uydunun ömrü o kadar uzun olacağı da ifade edildi.

Yaklaşık beş ay önce Elon Musk Türkiye’ye gelmiş ve hükümet yetkilileriyle çeşitli görüşmeler gerçekleştirmişti. Anıtkabir ziyareti de gerçekleştiren Elon Musk, Türkiye’de geliştirilen uyduların uzaya fırlatılmasının SpaceX ile olması konusunda çeşitli anlaşmalar imzlayarak, Amerika Birleşik Devletleri’ne geri dönmüştü.

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2018, 06:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1