banner2
banner34

Kırmızı biberin faydaları nelerdir?

Dünyanın her köşesinde ve her iklim koşulunda yetişebilen kırmızı biber zengin besin değerleri ile sağlığa oldukça faydalıdır. Yeşil bibere oranla çok daha tatlı olan kırmızı biber uzmanlara göre tam bir ecza dolabıdır. Limondan daha fazla C vitaminine sahip olan kırmızı biberin faydalarını merak edenler için araştırdık...

Kırmızı biberin faydaları nelerdir?
banner45
banner46

Kırmızı biber, içerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla genel vücut sağlığına oldukça faydalıdır. Kırmızı biberin içerisinden bulunan C vitamini diğer besin kaynaklarından çok daha fazla olduğundan dolayı güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Yeşil bibere oranla çok daha tatlı olan kırmızı biberin sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Kırmızı biberin sağlığa olan faydalarını merak edenler için araştırdık...

 

KIRMIZI BİBER

Patlıcangiller familyasından olan biber copsicum cinsidir. Yüksek verimliliği olan zengin mineralli, kumlu ve killi toprağı seven kırmızı biber daha çok ılıman ve sıcak iklim kuşaklarında yetişir. Yetişme döneminde bol sulu ve ılık havayı olgunlaşma döneminde de yüksek sıcaklık ve sulu ortamlarda yetiştirilen kırmızı biber ülkemizin bir çok kesiminde yetiştirilmektedir.

Kırmızı biber ülkemizde en sık zengin topraklara sahip olan Çukurova bölgesi, Harran ovası ve Gaziantep yörelerinde yetiştirilir. Kırmızıbiber en çok Şanlıurfa ve Gaziantep şehirlerinde işlem görür. Taze olarak bolca tüketildiği gibi kurutularak veya toz haline gelerek de tüketilmektedir. Kırmızıbiberde yüksek oranda C vitamini bulunur.

 

KIRMIZI BİBERİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Kırmızı biber, C ve A vitamini, folik asit ve potasyum oranı yüksek bir besindir. İçeriğindeki kapsaisin maddesinin diyabeti önleyici ve kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Kırmızı biberin 100 gramında 37 kcal kalori bulunmaktadır. 

 

KIRMIZI BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

* Nottingham Üniversitesince yapılan araştırma sonucuna göre acı kırmızı biber kanser hücrelerini yok edici özelliktedir.

* İçerdiği C vitamini, beta-karoten ve antioksidanlarla kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kırmızı biber dolaşımı hızlandırarak  kalp krizi ve felce karşı koruma sağlar.

* Prostat ve rahim kanserine yakalanma riskini azaltan kırmızı biber, aynı zamanda bağırsakların temizlenmesini de sağlayabilir.

* Kırmızıbiberin doğal yapısından dolayı etli oluşu zengin lif içeriğine sahiptir. Bu özelliğiyle kabızlığa, sindirim sistemine, mesane ağrılarına prostata, mide ağrılarına ve ülsere iyi gelir.

* Kırmızı biberin doğal cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle erkekler tarafından düzenli olarak tüketildiğinde cinsellik hormonlarında artış meydana gelebilmektedir.

 

* Stresi azaltarak sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.

* Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

* Romatizmal ağrıları azaltır.

* İştah açar.

* Mide asidini önler.

* Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar.

banner37
* Kan dolaşımını olumlu oranda etkiler.

* Sindirimi kolaylaştırır.

* Acı kırmızı biberdeki kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetiklemekte ve sağlıklı hücrelere zarar vermemektedir.

* Yakılan enerji miktarını arttırarak zayıflamaya yardım eder.

* İçeriğindeki likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Pankreas, prostat ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasında yer alır.

* İshali engeller.

* Eklem iltihaplarını tedavi eder.

 

* Kırmızı biberin içerisinde bulunan capsaicin adlı maddenin meme, mide, mesane, karaciğer ve akciğer kanserlerinin engellenmesinde faydalıdır.

* Bronşite ve buna benzer solunum hastalıklarına faydalıdır. Solunum yollarını açar.

* Terlemeyi arttırarak vüücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

* Endorfin hormonu salgılanmasına yardımcı olur ve böylece, insanda mutluluk hissini uyandırır.

* Midede gaz birikimini önler.

* Yüksek düzeyde A vitamini içeren kırmızı biber, göz sağlığı için çok faydalıdır.

* Hafıza ve beyin sağlığına faydalı olan B vitamini içeren kırmızı biber, düzenli tüketilmesi durumunda beyin, hafıza ve hatta ruh sağlığının korunmasına yardımcı olur.

* Kırmızı biberin bol miktarda E vitamini içermesi kan hücreleri için faydalıdır. Bu özelliği sayesinde kan hücrelerinin başta kanser hücreleri olmak üzere, diğer virüs ve mikroplara karşı direncini arttırır.

 

KIRMIZI BİBER HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kırmızı biberin önlenmesinde büyük yardımı dokunduğu hastalıklar mevcuttur. Zengin besin değerleri sayesinde vücuda oldukça faydası olan kırmızı biber tıp dünyasında antibiyotik olarak anılan bir besindir. Kırmızı biberin önlenmesinde yardımcı olduğu hastalıklar;

* Kalp krizi

* Sedef hastalığı

* Damar tıkanıklığı

* Solunum yolları hastalıkları

* Kanser hastalığı

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1