banner2
banner34

Laboratuvar ortamında embriyo benzeri yapılar üretildi

Hollandalı bilim adamları, laboratuvar ortamında sperm ya da yumurta kullanmadan fare kök hücresinden embriyo benzeri yapılar üretti. Araştırma, düşükleri anlamaya, kısırlık tedavisinde yeni teknikleri ve ilaçları test etmeye olanak sağlayabilir.

Laboratuvar ortamında embriyo benzeri yapılar üretildi
banner45

Bu tıbbi araştırma, sınırsız özdeş embriyo kaynağı yaratabilir Anne karnında düzgün implante edilmeyen embriyolar, infertilitenin önde gelen nedeni. Eleştirmenler, tekniğin "tamamen yasak" olan insan klonlamaya yol açabileceğini savunuyor. Bilim adamı, teknolojinin şimdilik insanlar için on yıllar boyunca işe yaramayacağını söyledi.

 

Kök hücreden elde edilen sentetik embriyoları dişi farelerin rahim  duvarına yerleştiren araştırmacılar, embriyoların büyümelerini gözledi.

Laboratuvar ortamında kök hücreden elde edilen sentetik embriyoların  insan ya da hayvan klonlamak için değil, gebeliğin ilk evrelerinde meydana gelen  düşükleri anlamakta fayda sağlayacağı ifade edildi.

Utrecht'te MERLN ve Hubrecht enstitülerinde görev yapan, aynı zamanda  araştırma ekibinin liderlerinden olan Nicolas Rivron, bu çalışmanın erken  gebelikteki bilinmeyenlere ışık tutacağını ifade etti.

Embriyoların bir organizma için gereken bütün hücre tiplerine sahip  olduğunu belirten Rivron, çalışmanın doğurganlık ve erken gebelikte nedeni  anlaşılamayan düşükler hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olacağını  kaydetti.

banner37
Maastricht Üniversitesinden Clemens Van Blitterswijk de araştırmanın,  kısırlık tedavisinde yeni teknikleri ve ilaçları test etmeye olanak sağlayacağını dile getirdi.

İnsan klonlarına yol açabilir 

Araştırmacılar, farelerde gerçekleştirilen tekniğin, üç yıl içinde sperm veya yumurta kullanmadan bir farenin oluşmasıyla sonuçlanabileceğini söylüyorlar.

Ancak uzmanlar, eğer teknik insanlarda uygulanabilirse, insan klonlarından oluşan bir ordunun yaratılmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Tekniğin kök hücrelerden insan embriyoları yaratmak için mükemmelleştirilmesi adına iki yıl daha gerektiği konusunda uyardı bulunuldu.

İnsanlarda on yıllardan önce teknikler kullanılacak  

Baş araştırmacı olan Maastricht Üniversitesi'nden Profesör Nicholas Rivron, uygulanabilir bir fare embriyosunun üç yıl içinde yaratılabileceğini söyledi. Ancak insan embriyosu on yıllar alabilir. Embriyolar için ana kullanım, infertiliteye ilaç testi ve araştırma için olacaktır.

Rivron, "Bildiğiniz gibi, embriyolar çok değerlidir ve sayıları olmadığı için üzerlerinde uyuşturucu testi yapmak imkansız. Blastosistler ile sayıları açabilirsiniz. Bu gelecekte ilaçların taranmasına izin verecek.  İnsan üremesi için blastosistleri kullanmaya inanmıyorum. Bu etik olarak çok sorgulanabilir, bu zaten yaşayan birisinin klonları olacaktır." dedi.

İnsan klonlaması tamamen yasak

Profesör Rivron, "Aslında bilmiyoruz. Bu büyüleyici bir soru. Normal blastosistlere çok benzerler ve birçok hücre tipi oluşturuyorlar. Ancak, hücreler düzgün bir şekilde organize edilmiyor. Dağınık bir embriyo gibi görünüyorlar. Umarım önümüzdeki üç yıl içinde bunu keşfedeceğiz. Bu, tüm organizmayı oluşturma potansiyeline sahip kök hücrelerden laboratuarda yapılar oluşturduğumuz ilk zaman. Tüm organizma bebeği ve ekstra dokuları içeriyor:plasenta ve yumurta sarısı. Bu bildiğimiz kadarıyla ilk defa." dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2018, 05:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1