banner2
banner34

RUMLARA KOZ VERİLDİ

Dışişleri eski bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Akıncı’nın Guterres Çerçevesi çıkışı ve müzakerelere yeniden başlama çağrısı hakkında star Kıbrıs’a özel açıklamalarda bulundu

RUMLARA KOZ VERİLDİ
banner45



Dışişleri eski bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Akıncı’nın Guterres Çerçevesi çıkışı ve müzakerelere yeniden başlama çağrısı hakkında star Kıbrıs’a özel açıklamalarda bulundu 

Dışişleri eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Bu Guterres Çerçevesi bana göre hiçbir olumlu yanı olmayan, Kıbrıs Türk Halkının davası ve çıkarları zemininde en ufak bir faydası olmayan, tehlikeler içeren, Kıbrıs Türkü’nü anavatanından koparacak, anavatanın garantisine son verecek, gerektiği takdirde, Rumların aynı 1963’te Kıbrıs Türkü’ne uyguladığı saldırı politikalarına karşı, anavatan Türkiye’nin müdahale hakkına olanak sağlamayacak hükümler içermektedir. Ve yine toprak tavizine yol açacak özellikle de bununla Güzelyurt’u işaret eden, Kıbrıs Türkü’nün aleyhine olan uygulamalar yer almaktadır” diye konuştu. 

TÜRKLERİ KENDİLERİ İLE EŞİT GÖRMÜYORLAR 

Rumların Türkleri hiçbir şekilde eşitlik zemininde görmediğini ifade eden 
Ertuğruloğlu, şunları söyledi: 

“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ısrarla üzerinde durur gibi göründüğü dönüşümlü başkanlığı kesinlikle imkan vermeyen bir çerçevedir bu Guterres çerçevesi dedikleri olay. Cumhurbaşkanımızın bu çerçeveye bu denli sarılmasının mantığını ben anlamış değilim. Tüm bunlar Crans Montana’daki süreçte gündeme geldi. Rumlar kendileri lehine bu kadar unsur içeren bir çerçeveye de hayır diyerek sıfır asker, sıfır garanti ısrarıyla hiçbir şey konuşmaya niyetli olmadıklarını ortaya koymuşlardır. Rumlar Kıbrıs Türkü ile kesinlikle eşitlik zemininde yeni bir ortaklık kurmaya niyetli olmadıklarını bütün dertlerinin, Kıbrıs Türkü’nü anavatanından koparmak anavatanın garantisine son verme olduğunu net bir şekilde ortaya koydular ve böylece Crans Montana’daki süreç bu şekilde noktalandı.” 

“Akıncı’nın Guterres belgesi çıkışının altında şunlar yatıyor” diyen Ertuğruloğlu, şöyle devam etti: 

banner37

“Tüm bu yaşananların ardından kalkıp ta sanki ortada, Kıbrıs Türkü’nün çıkarlarına hizmet edecek bir çerçeve varmış gibi, hiçbir zihniyet değişikliği olmadığını iddia ettiği Rum tarafına, ‘Gel bu çerçeveyi stratejik bir anlaşma olarak deklare edelim’ demesini anlamak mümkün değildir. Ancak bunu yapmasının nedeni şu olabilir diye düşünüyorum. Son dönemde yeni bir tartışma meydana geldi. Anavatanın da desteklediği, “Yeni bir şeyler denenmesi gerekir” söylemleri ile gelişen ve bunun ardında da, “İki ayrı devlet mi yoksa konfederasyon mu” şeklinde isimlendirilen gelişmelerdi bunlar. Sanıyorum Sayın Akıncı bundan son derece rahatsız oldu. Bu tartışmalara bir son verme, 50 yıllık saçma bir müzakere sürecini canlı tutmak, hiçbir başarı şansı olmayan sözde federasyon sürecini canlı tutmak, iki ayrı devlet veya konfederasyon tartışmalarına son vermek ve de mevcut hükümetin son dönemde gündeme gelen, halkı rahatsız eden zam haykırışlarına son vererek gündemi dış politikaya taşımak olduğunu düşünüyorum.” 

ATILACAK HER ADIM TÜRKİYE İLE İSTİŞARE EDİLMELİ 

Cumhurbaşkanı’nın bu söylemi ile ciddi bir hata yaptığını öne süren Ertuğruloğlu, “Hükümet ortaklarından bile, “biz bu konuyu basından öğrendik” söylemleri oldu. Anavatan Türkiye ile de bu konu gündeme getirilmedi. Türkiye’den gelen tepkilerle rahatsızlık belirtildiği bir dönemi yaşadık, yaşıyoruz” dedi. 

Ertuğruloğlu, Akıncı’nın bu hamlesinin Türkiye’nin de elini zora soktuğunu belirterek, şöyle dedi: 

“Rumlar daha ileriye giderek, ‘Biz bunları biliyorduk, Türkiye bunları söylesin’ diyerek, Kıbrıs Türkü ile Türkiye’nin arasını açma gayretlerine Sayın Akıncı’nın bu söylemleriyle zemin hazırlamış oldular. Ve bu çıkış Rum tarafının eline muazzam bir koz vermiş oldu. Rumların “Bakın Akıncı ne diyor, Türkiye ise buna izin vermiyor’ propagandalarına maalesef alet olduk. Sayın Akıncı’nın bu çıkışı, Rumların eline verdiği bu fırsatla uluslararası platformda Türkiye’nin elini zora sokan bir hamleye neden oldu.” 

İKİ AYRI DEVLET TEMELİNDE ÇÖZÜM 

Ertuğruloğlu, artık bundan sonraki süreçte, hangi adımın atılması gerektiği konusunda da şunları söyledi: “Rumlar hala Kıbrıs Türk halkına şu yalanı pompalanmaya çalışılıyor, ‘federasyonu müzakere edelim, 50 yıldır olmadı ama ileride olabilir’. Sanki Rumlar bizimle eşitlik temelinde hatta dönüşümlü başkanlığı da verebilecek gibi bir senaryo oynatılmaya çalışılıyor. Buna artık bir son verilmeli. ‘olmuyor, olmayacak da’ diyerek, her halukarda iki ayrı devlet statüsünün kabul ettirilmesi için çalışmalara yoğunluk kazandırılması gerekir.” 

Haluk Doğandor / Star

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2018, 06:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1