banner2
banner34

Gazze yanıyor, dünya izliyor

İsrail askerleri Gazze'de ABD'nin Kudüs büyükelçiliğini protesto eden Filistinlilere gerçek mermilerle saldırıyor

Gazze yanıyor, dünya izliyor
banner45

ABD'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdığı büyükelçiliğinin açılışı öncesi sınırda tansiyon yükseldi. İsrail askerleri Gazze Şeridi'nde toplanmaya başlayan binlerce Filistinliye sert müdahale etti. İsrail askerlerinin sınır bölgesinde açtığı ateş sonucu 55 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de yaralandığı bildirildi. Bölgeden aktarılan bilgilere göre yaralı sayısı binlerle ifade ediliyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı sınıra yakın alanda şehit edilen 55 kişiden birinin 21 yaşında olduğu belirtilirken, diğer kişilerle ilgili henüz bilgi verilmedi.

Gazze'de pazartesi günü itibariyle tüm siyasi fraksiyonların katılımıyla yapılan genel grev nedeniyle iş yerleri, üniversiteler ve okullar kapalı durumda. Gazze Şeridi'ndeki protestolara bir milyona yakın kişi katılım gösteriyor.

Filistinlilerin ana caddelerde de eylemler düzenlediği bildirildi. Filistinliler otobüslerle protesto alanına taşınırken, camilerden protestolara katılım gösterilmesi için çağrılar yapılıyor.

Filistinliler için 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle salı günü anmalar gerçekleştirilecek. Filistinliler 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasını kendileri için bir felaket olarak tanıyor.

banner37
ABD Büyükelçiliği'nin açılışı hem Filistinliler hem de İsrailliler için önem taşıyan bir günde gerçekleşiyor. Filistin yönetimi, Trump'ın bu günü seçmesine tepkili. Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, büyükelçiliğin taşınma tarihinin, “uluslararası hukukun ihlali, eşitlik ve ahlak gibi değerlerin hiçe sayılması anlamına geldiğini” ifade etti.

Hamdallah, “Filistin tarihindeki böylesi bir trajik günün seçilmesi barış sürecinin temel değerlerine yönelik hassasiyet ve saygı eksikliğine işaret ediyor” dedi.

“Bu soykırımı lanetliyorum”

Bu arada, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra'da açıklamalarda bulundu. Kudüs elçiliğindeki kanlı açılışla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail devlet terörü estirmektedir. İsrail, bir terör devletidir. İsrail'in yaptığı bir soykırımdır. Bu soykırımı lanetliyorum" dedi.

Üç gün yas ilan edildi

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bozdağ, Kudüs'te yaşananlarla ilgili olarak "Katliamda ABD'nin eli vardır. Bugün tarihe kanlı pazartesi olarak geçecektir. İsrail'i ve ABD'yi katliam nedeniyle şiddetle kınıyoruz." dedi. Washington ve Tel Aviv elçileri istişare için geri çağrıldığını söyleyen Bozdağ, "3 gün süreyle ulusal yas ilan edildi" dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2018, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1