banner2
banner34

CSIS, Trump'tan Türkiye'yi Kıbrıs'tan kuşatmasını istedi

Amerikan siyasetine yön veren kuruluşlardan CSIS 78 sayfalık rapor hazırlayıp, Donald Trump'tan Türkiye’yi Kıbrıs’tan kuşatarak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını gasp etmesini ve Kıbrıs'a asker çıkarılmasını istedi.

CSIS, Trump'tan Türkiye'yi Kıbrıs'tan kuşatmasını istedi
banner45
banner47

Suriye'de terör örgütü PKK için tasarladığı Akdeniz'e uzanan terör koridoru projesi, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla akamete uğrayan Pentagon, Türkiye'yi Kıbrıs'tan kuşatarak Doğu Akdeniz gazına el koyma amacıyla yeni talimatlar hazırlıyor.

"Türkiye'yi engelleyin" talimatı verdi

Amerikan siyasetine yön veren düşünce kuruluşlarından Centre for Strategic & International Studies (CSIS), yayımladığı ‘ABD'nin Doğu Akdeniz'deki stratejik demirleyişini restore etmek' başlıklı raporla, Trump yönetiminden bölgedeki enerji havzasını gasp etmek için tehlike olarak gördüğü Türkiye'yi engellemesini istedi.

Kıbrıs'a asker çıkarın, İngiliz üssünü kullanın

Washington'a Kıbrıs'tan Türkiye'yi kuşatma görevi verilen raporda; ‘Kıbrıs'a asker çıkarılması', ‘Pentagon'un Ortadoğu operasyonlarında adadaki İngiliz üssünün kullanılması' ve ‘Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de İsrail-Yunanistan-Kıbrıs-Mısır paktının kurulması' önerilerine yer verildi.

78 sayfalık rapor

banner37
ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu Masası'ndan eski diplomat Jon. B. Alterman, Dışişleri Bakanlığı Avrasya Masası'ndan eski diplomat Heather A.Conley ve CSIS uzmanları Haim Malka ile Donatienne Ruy'un kaleme aldığı 78 sayfalık raporda, ‘Türkiye'nin hizadan çıktığı' belirtilerek bölgede yeni askeri alternatifler aranması gerektiği kaydedildi.

İncirlik yerine Akrotiri

Trump yönetimine ‘Yunan-Amerikan ilişkilerini geliştir' tavsiyesinde bulunan CSIS, Pentagon'un Kıbrıs'taki İngiliz üssü Akrotiri'yi kullanabileceğine işaret edildi.

Akrotiri'nin Bağdat'a 650, Rakka'ya ise sadece 350 mil uzaklıkta bulunduğuna dikkat çekilen raporda, “Kıbrıs'ta Avro-Atlantik İttifakı'nın çıkarlarını engelleyen bölünmüş statü ve adadaki Türk askeri varlığıdır.” ifadelerine yer verildi. 

Kıbrıs'a asker çıkart

Rumların kendilerini koruyamayacağına işaret eden CSIS, Pentagon'un Kıbrıs'a asker çıkarabileceğini kaydetti. ABD'nin Kıbrıs'taki ekonomik yatırımlarını artırarak Çin ve Rus hakimiyetini kırabileceğine değinilen raporda, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail arasındaki Doğu Akdeniz'den çıkarılacak doğalgaz ve petrolün Avrupa ülkelerine sevkini öngören boru hattı projesine destek çağrısı yapıldı.

Ankara'ya karşı enerji paktı

CSIS hem Rusya'yı hem de Türkiye'yi zayıflatacak Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya taşınmasını öngören İsrail projesinin güvenliğinin ABD için hayati önemde olduğunu vurgularken, raporda bölgenin jandarmalığının İsrail'e verilmesi gerektiği kaydedildi.

Darbeci Sisi'nin Mısır'ı ile İsrail'in enerji ortaklığının derinleştirilmesinin altını çizen CSIS, Beyaz Saray'dan Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı bir pakt kurulmasını talep etti. İttifakın tarafları Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail ve Mısır olarak belirlenirken, 6'ncı Filo'nun da kapasitesinin artırılarak bölgedeki güvenliği sağlaması öğütlendi.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2018, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1