banner2
banner34

Yan yana 9 mezar!

Karpaz sahillerine cesetleri vuran 9 mülteci, Güney Kıbrıs’tan gelen akrabalarının da katılımıyla dün Lefke’de defnedildi

Yan yana 9 mezar!
banner45

Çıktıkları umut yolculuğu bindikleri teknenin Akdeniz’de alabora olmasıyla faciayla sonuçlanan ve cesetleri 13 ile 14 Mayıs tarihlerinde Karpaz sahillerine vuran 9 mülteci, dün Lefke’de defnedildi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya’nın haricinde KKTC’den başka hiçbir yetkili ve insan hakları örgütlerinden kimsenin katılmadığı cenaze törenine, kimlikleri tespit edilen Omar El Hasan ile Abid El Kerim Hair’in Güney Kıbrıs’ta yaşayan akrabaları da katıldı.

Kimlikleri tespit edilen Hasan ile Hair’in Müslüman olması nedeniyle diğerlerinin de dini İslam olarak kabul edilen mültecilerin tümü de İslami kurallar çerçevesinde cenaze namazları kılınarak defnedildi. Ancak, cesetler çürümeye başladığı için defin işlemi tabutla gerçekleştirildi.

Üç araçta, 9 cenaze

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi morgunda muhafaza edilen ve DNA testlerinin de yapıldığı açıklanan 9 mültecinin naaşları dün sabah Lefkoşa Türk Belediyesi, Değirmenlik Belediyesi ve polisin cenaze nakil araçlarıyla morgdan alınarak Lefke’ye doğru yola çıktı.

Lefke Mezarlığı’nda gerçekleşen cenaze törenine, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve özel izinle mültecilerin Güney Kıbrıs’tan gelen aileleri katıldı.

Savaş yıllarından sonra ilk kez bu kadar fazla cenazenin aynı anda defnedildiği cenaze töreninde, cenaze namazı da mezarlıkta kılındı. Cenaze namazında, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ile mülteci yakınlarının yanı sıra defin işlemini yapacak Lefke Belediyesi işçileri saf tuttu.

“Ölümden kaçıp, ölüme gittiler”

banner37
Karpaz sahillerine vuran 9 ceset arasında kardeşini teşhis eden ve diğer akrabalarıyla birlikte Güney Kıbrıs’tan gelerek dünkü defin törenine katılan Ahmet El Hasan, KIBRIS’a konuşarak, ölümden kaçıp, ölüme giden kardeşi ve diğerlerine sahip çıkarak definlerini yapan ve buna katkı koyan herkese teşekkür etti.

Ahmet El Hasan, yakınlarının savaştan kaçarken üzücü bir olay yaşandığını, ölümden kaçıp ölüme gittiklerini söyledi.

“Bölgeye bir utanç abidesi dikilmesini önereceğim”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Mülteciler Yüksek Komiserliği üzerinden Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine bildirilen defin talebine olumlu yanıt verdiklerini belirterek, bu konunun insani olduğunu ve savaş, göç ve kayıplar yaşamış bir toplum olarak bu konuda daha hassas davranılması gerektiğini söyledi.

Kaya, insanların daha iyi bir yaşam için savaştan kaçarak böyle durumlara düşmesinin insanlık ayıbı olduğunu ifade ederek, ileriki dönemde bu konuya dikkat çekmek için definlerin yapıldığı bölgeye bir utanç abidesi dikilmesini önereceğini belirtti.

“Ülkelerinde gömülmelerini istedik ama…”

Cenaze törenine katılarak, mültecilerin aileleri ile görüşen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da olayın çok üzücü bir insanlık dramı olduğuna dikkati çekerek, bu duruma düşen masum insanların ülkemizde defnedildiğini söyledi.

Özersay, cenazeleri kendi ülkelerinde defnedilmelerini istediklerini ancak olayın üzerinden belli bir zaman geçtiği için bir an önce defin işleminin yapılması gerektiğini anlatarak, bakanlık olarak, Sağlık Bakanlığı ile birlikte ellerinden geleni yaptıklarını ve Lefke Belediyesi’nin de buna katkı koyduğunu kaydetti.

Olayın, insani değerlerin giderek ortadan kalktığının en somut örneklerinden bir tanesi olduğuna dikkati çeken Özersay, bir daha böyle bir şeyin yaşanmamasını diledi.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2018, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1