banner2
banner34

Mevlevi’deki 43 oda mezarı atıl kaldı

Güzelyurt’taki sivil toplum örgütleri, Mevlevi’de Tunç dönemine ait olduğu bilinen oda mezarlarının turizme kazandırılmasını istiyor

Mevlevi’deki 43 oda mezarı atıl kaldı
banner45
banner47

 

Güzelyurt ilçesine bağlı Mevlevi köyündeki 43 oda mezarı yıllardır atıl durumda. Tunç dönemine ait olduğu bilinen oda mezarlarının 30 tanesi açık ve içine girilebilir durumda.

Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen turizm çalıştayında bu kültürel mirasların turizme kazandırılması gereğine dikkat çekildi ancak bugüne kadar herhangi bir girişim yapılmadı. Güzelyurt- Lefkoşa anayoluna çok yakın mesafede bulunan oda mezarlarının etrafını otlar sarmış, içleri ise çöp ve pislik dolu.

Bu tarihi yapıların turizme kazandırılması için bölgedeki sivil toplum örgütleri harekete geçti.

Bölgede incelemelerde bulunan Mevlevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYDER), Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD) ile Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği üyeleri, söz konusu mezarların temizlenerek bölge ve ülke turizmine kazandırılması için çalışma başlatılması çağrısında bulundu.

Ayyıldız: Zenginliklerimizi turistlerle paylaşmak istiyoruz

MEYDER Asbaşkanı İsmail Ayyıldız, Güzelyurt- Lefkoşa anayoluna çok yakın mesafede 43 adet oda mezarı bulunduğunu, bunların 30 tanesinin açık ve içine girilebilir olduğunu belirterek, bölgenin bu zenginliklerini turistlerle paylaşmak istediklerini söyledi.

banner37
Ayyıldız, Turizm Bakanlığı’nın konuyla ilgilendiğini ancak henüz herhangi bir çalışma başlatılmadığını kaydederek, bölgedeki sivil toplum örgütlerinin de işbirliğiyle bölgenin turizmden daha fazla pay alması için mücadele edeceklerini belirtti.

Kansoy: Ülke turizmine kazandırılabilir

GÜKAD Başkanı Reşat Kansoy da bölgesel iktisadi kalkınmayla birlikte mahalli avantajların da görülmesi gerektiğine işaret ederek, Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen turizm çalıştayında Mevlevi bölgesinde bulunan bu kültürel mirasların turizme kazandırılması gereğine dikkat çektiklerini anımsattı.

Kansoy, oda mezarlarının temizlenip düzenlenerek ülke turizmine kazandırılabileceğini kaydederek, bölge sivil toplum örgütleri, yerel yönetim ve hükümetin elbirliğiyle Batı bölgesinin turizmden elde ettiği geliri daha yukarılara taşımasının önemine vurgu yaptı.

Karlıtaş: Turizmden en az payı alan bölge

Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Karlıtaş da Batı bölgesinin ülkedeki turizmden en az payı alan bölge olduğuna işaret ederek, bölgedeki turizm potansiyelini geliştirmenin mümkün olduğunu söyledi.

Karlıtaş, bölgede tarih, doğa ve kültürün mevcut olduğunu, eksik olanın ise turizm planlaması ve vizyonu olduğuna dikkat çekerek, bu yönde çalışmalar başlatılamasını talep etti.

Güren TİLKİ/ KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2018, 06:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1