banner2
banner34

“Katı atık projesi” kimi zengin edecek?

KKTC’nin her konuda olduğu gibi, elektrik konusunda da bir türlü oluşturamadığı köklü ve kalıcı politikaların bedelini vatandaş ödüyor. UBP-DP hükümeti döneminde ihalesi tamamlanan ve hayat bulması halinde elektrik fiyatlarının daha da artmasına neden olacak “Katı atık projesi” konusunda hükümete baskı yapıldığı ileri sürüldü.

“Katı atık projesi” kimi zengin edecek?
banner45
banner47

KKTC’nin her konuda olduğu gibi, elektrik konusunda da bir türlü oluşturamadığı köklü ve kalıcı politikaların bedelini vatandaş ödüyor. 

 

Elektrik fiyatlarını artıracak proje için hükümete baskı

UBP-DP Hükümeti döneminde gündeme gelen “Katı atık projesi” dönemin siyasetçileri tarafından birilerine rant sağlamak amacıyla Yatırım ve Geliştirme Ajansı’na (YAGA) empoze edilerek ihaleye çıkarılıp sonuçlandırılmıştı. Proje, KKTC’deki çöplerin toplanıp bir takım işlemlerden geçirilip ardından da elektrik enerjisine dönüştürülüp devlete satmayı öngörüyor (KIB-TEK). İlk etapta kulağa hoş gibi gelen proje aslında ülkede zaten pahalı olan elektrik fiyatlarının daha da yukarılara taşınmasını getiriyor. Ülkeye UBP-DP koalisyonunun bir “Hediyesi” olarak sonuçlandırılan projenin ihalesi onaylansa da henüz bu konuda 4’lü koalisyonun atılmış bir adımı yok, ancak ihaleyi kazanan firma hükümete projeyi hayata geçirmesi konusunda baskılarını sürdürüyor. 

 

Elektrik fiyatları artacak  

banner37
Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan uzmanlar, söz konusu “Katı atık projesi”nin hayata geçmesiyle zaten pahalı olan elektrik fiyatlarının daha da artacağı uyarısında bulundu.

Uzmanlar, “Katı atık projesiyle üretilecek elektriğin üretim maliyeti yaklaşık 12 USD cent. Teknecik’teki santraller ile Kalecik’teki santrallerin üretim maliyetleri ise yaklaşık 7 USD cent. Yani Kilovat/saat başına katı/kirli atık projesi ile üretilecek elektrik 5 USD cent daha pahalı. Kıb-Tek’in ise gündeminde Doğal Gaz’a geçme var. Bu gerçekleştiğinde ise fark 8 USD Cente çıkacak” dedi.

Uzmanlar, projenin hayata geçmesi halinde elektrikte kilovat/saat başına oluşacak  8 USD artışı kimin karşılayacağı sorusunu sorarak, “Bu farkı devlet mi, yoksa Çevre dairesi mi ödeyecek? Kesinlikle hayır, bu parayı yine mevcut elektrik faturalarını zar zor ödemek durumunda olan halka ödetecekler, projenin havaya salacağı zararlı gazlar da cabası” diye konuştu. 

 

Fiyatları aşağıya çekecek kalıcı projelere ihtiyaç var

Uzmanlar, hükümetin elektrik konusunda kalıcı ve fiyatları aşağıya çekecek projeler üzerine yoğunlaşması gerektiğine dikkat çekerek, özellikle Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin söylemleri bir yana bırakarak, konunun uzmanlarıyla da istişare ederek köklü adımlar atmasını talep etti.   

Kaynak: Yeni BAKIŞ

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2018, 06:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1