banner2
banner34

Tedavülden kalkan paraların değerleri şaşırttı

Kıbrıs Lirası, Alman Markı, Fransız Frangıve İrlanda Poundu gibi para birimleri tedavülden kalkmasına rağmen hala döviz tahtalarında yerlerini korurken, mevcut para birimleri karşısında da günlük değerleri belirleniyor

Tedavülden kalkan paraların değerleri şaşırttı
banner45
banner47

 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Almanya ve Fransa’nınEuro’ya geçtikten sonra tedavülden kaldırılan para birimlerinin günümüzde hala oldukça yüksek değerlere sahip olması dikkat çekiyor.

Kıbrıs Lirası, Alman Markı, Fransız Frangı ve İrlanda Poundu tedavülden kalkmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen TL karşısındaki değerlerini korumayı sürdürüyor.

Yüksek değeriyle dikkat çeken Kıbrıs Lirası, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eski resmi para birimi olarak kullanıldı. 1983’e kadar Kıbrıs Türklerinin de resmi muhasebe birimi olan Kıbrıs Lirası, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 16 Mayıs 1983’te aldığı bir kararla yürürlükten kaldırılırken, Türkiye'nin para birimi olan Türk Lirası, tedavülü zorunlu para olarak kabul edildi.Kıbrıs Cumhuriyeti ise 1 Ocak 2008’den itibarenüye olduğu Avrupa Birliği'nin para birimi Euro’ya geçti.

banner37
Alman Markı, 1948’den 1990’a kadar Batı Almanya’da kullanıldı. Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesi üzerine Alman Markı’nın Doğu Almanya’da da kullanımı yaygınlaştı. Alman markı, AB’nin ortak birimi Euro'nun kullanılmasıyla birlikte 1999’dan 2002 yılına kadar Euro ile beraber kullanıldı.Alman Markı Euro’ya çevrilirken 1,95 Alman Markı, 1 Euro’ya eşitlendi.

Fransa’nın para birimi olan Fransız Frangı, bu ülkenin 2002'de Euro’ya geçmesiyle birlikte kullanımdan kaldırıldı. Alt birimi “centime” olan Fransız Frangı ayrıca dünyada rezerv para birimi olarak kullanılmaktaydı. Rezerv paralarda ağırlığı, ABD Doları, Alman Markı, İngiliz Sterlini ve Japon Yen’inin ardından 5’inci sırada geliyordu.

İrlanda Poundu da tıpkı Fransız Frangı gibi 2002’de Euro ile değiştirildi.

Tedavülden kaldırılan bu paraların içinde en çok Kıbrıs Lirası ile İrlanda Poundu’nun değer artışı dikkat çekti.Kıbrıs Poundu 2008 yılında tedavülden kaldırılmasına rağmen TL karşısında değeri ciddi oranlarda artarak şaşırttı.

Fethi İLKTUĞ/ KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2018, 08:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1