banner2
banner34

3D Yazıcıyla Üretilen Mini Beyinler

3D Yazıcıyla Üretilen Mini Beyinler
banner45

Bilim insanları 3D yazıcılar kullanarak laboratuvar ortamında mini beyinler üretti. 9 ay boyunca hayatta kalabilen bu beyinler sayesinde, insan beyni hakkında detaylı incelemeler ve araştırmalar yapılabiliyor.

Laboratuvarda insan beyni üretmek ve bunun üzerinde deneyler yapmak bilim kurgu gibi gelebilir ancak bu durum büyük faydalar sağlıyor. Çünkü bu beyinler üzerinde yapılan araştırmalar, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların yanı sıra travmatik beyin yaralanmaları ve benzeri durumların erken teşhis edilmesini sağlıyor.

banner37
Uzmanlar mini beyinleri laboratuvar ortamında, içinde ipekten elde edilen protein ve Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara sahip hastalardan alınan kök hücrelerin yer aldığı bir karışımın içinde saklıyor. Yapay beyinler çok uzun bir ömre sahip olmasa da bu süre zarfında nörolojik hastalıkların ilerlemesi takip edilebiliyor. Bu sayede hastalıkların erken aşamalarındaki belirtiler gözleniyor.

İnsanlar Üzerinde Kullanılması İçin Üretilmiyor

Mini beyinlerin asıl üretilme amacı hastalıkların beyin üzerindeki etkisini görebilmek olduğu için bu beyinler insan beyninin yerine geçmesi için üretilmiyor. Yapay beyinler hayatta oldukları sürece normal bir insan beyni gibi çalışıyor. Dolayısıyla bu beyinler, üzerlerinde test yapılması için ideal bir ortam sunuyor. Yapay beyinler bilinç sahibi olmadığı için üzerinde deneyler yapılması etik açıdan çeşitli sorgulamalar ve sorunlar getirmiyor.

Laboratuvar Ortamında Mini Beyinler Üretildi 2

İçerisinde bulundukları özel ortam sayesinde mini beyinlerde farklı çeşitlerde beyin hücrelerinin gelişebildiğini belirten Tufts Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Profesörü David L. Kaplan"İpek kolajeninden oluşan yapılar, doğal nöron dokularında bulunan elektrik sinyallerine ve genetik imzalara sahip hücrelerin üretilmesi için uygun ortamı oluşturuyor." diyor. Yani bu mini beyinler sadece bir grup sinir hücresinden oluşmuyor. İçlerinde, gerçek bir insan beyninde bulunan farklı türlerde birçok özel hücre yer alıyor.

Beş yıldan uzun bir süredir nörolojik araştırmalar yapan ve mini beyinler geliştiren Tufts Üniversitesi, 2013 yılında insan derisinden alınan kök hücrelerle, dokuz haftalık bir fetüsün beynini taklit edebilen bir yapı oluşturmuştu. Daha sonra 2014’te de bu mini beyinlere şok ve darbe uygulayarak beyin sarsıntısı ve travmatik beyin yaralanmalarının etkilerini incelediler. Bilim insanları yapay beyin dışında ayrıca, laboratuvar ortamında retinatestisvajina, kan damarı ve canlı insan derisi de üretiyor. Tüm bunlar insanlık adına oldukça önemli bilimsel araştırmalarda kullanılıyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2018, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1