banner2
banner34

TürkAkım’da tarihi gün

Dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan TürkAkım’ın denizdeki inşaatı sona erdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin tarihi proje için bugün İstanbul’da bir araya geliyor. TürkAkım’ın deniz etabı Karadeniz’in tabanında birbirine paralel ilerleyen 930 km uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. Kıyıköy’deki terminalin yapılmasından sonra yıllık 15 milyon haneye yetecek Rus gazı Türkiye’ye akacak. Gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

TürkAkım’da tarihi gün
banner45

ürkAkım’ın deniz etabı inşaatının tamamlanma töreni Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in katılacağı törenle bugün gerçekleşiyor. Açılış sonrası iki lider, ulusal paralarla ticaretin artırılması ve vize serbestliği konularını da görüşecek.

Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım’ın deniz etabı tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün deniz bölümü inşaatının tamamlanması törenine katılacak. Tören kapsamında bir araya gelecek olan iki lider baş başa bir görüşme de gerçekleştirecek. Siyasi ve bölgesel gelişmelerin masada olacağı görüşmede, iki ülke ekonomik ilişkileri de konuşulacak.

Özellikle son dönemde karşılıklı ticarette lira ve rublenin payını artırılması ve vize serbestliğinin heyetlerin gündeminde olması bekleniyor. Bu anlamda, açılış sonrası görüşmelerde gözler ekonomide izlenecek yol haritasında olacak. Deniz bölümü tamamlanan TürkAkım’da ise Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının bitmesinin ardından Rus gazı önce Türkiye’ye ardından da Avrupa’ya akacak.

banner37
İKİ HATTAN OLUŞUYOR

TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.

Proje kapsamında 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye münhasır ekonomik bölgesine giriş yaptı. Proje kapsamında ilk hat 30 Nisan 2018’de tamamlandı. 26 Haziran 2018’de ikinci hattın inşası başladı. Bugün ise projede ikinci hat tamamlanacak.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL AKMAYA BAŞLAYACAK

2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akmaya başlayacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğal gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2018, 05:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1