banner2
banner34

Sağlık Bakanlığı'ndan sel uyarısı

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız felaketlerin ardından, Sağlık Bakanlığı, selin yol açabileceği salgın hastalık ve sorunlar açısında halkı bilgilendirmek adına duyuruda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'ndan sel uyarısı
banner45

 

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan duyuru şu şekilde:

“SELİN YOL AÇABİLECEĞİ SALGIN HASTALIK VE SORUNLAR AÇISINDAN, HALKIMIZA  HATIRLATMALAR

Doğal Afetlerden olan seller ve su taşkınları, su ve kanalizasyon sistemlerini bozabilmekte ve biyolojik ve kimyasal kirlenme oluşturabilmektedir. Bir sel veya taşkın olayından sonra,başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere farklı nedenlerle farklı hastalıklar meydana gelmesi muhtemeldir. 

Sel ile bulaşıcı/salgın hastalık ilişkisi, şöyle seyretmektedir;

dönem: İlk üç gün, bulaşıcı/salgın hastalık pek görülmez.
dönem:Dördüncü günden dördüncü haftaya kadar olan bölümdür. Bulaşıcı hastalıkların görülmesi, sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle sel bölgesinde, selden önce tek tek bulunan hastalıkların salgın yaptığı görülmektedir.
dönem: Dördüncü haftadan sonrasıdır. Kuluçka süresi uzun olan hastalıklar, bu dönemde görülür.

Hangi hastalıklar görülür?

Selin ev ve ev eşyalarını etkilemesi, sel geçtikten sonra da etkili olur. Bu etkileme, sağlık sorunlarını uzun döneme yayar.Suyla bulaşan mikroorganizmalara bağlı Öncelikle su ve besin kaynaklı ishalli hastalıkların ortaya çıkması beklenir. Suların içindeki sıvı ve katı atıkların cilde temas etmesi sonucu deri enfeksiyonlarının da artmasına neden olabilir. Bu koşullarda yaşayanlarda solunum yolu enfeksiyonları beklenir.

SELİN YOL AÇABİLECEĞİ SORUNLAR AÇISINDAN, HALKIMIZA  HATIRLATMALAR.

Sel alanlarından uzak durunuz. kurtarma ve temizleme çalışmalarına yönelik, özel becerisi ve uzmanlığı olan kişilerin talimatlarına UYUNUZ
Yüksek yerlerde bulunmaya dikkat ediniz ve sel basmış yolda araç KULLANMAYINIZ.
Aracınızdayken sel içinde kalırsanız, hemen aracı kapatınız ve yüksek bir yere çıkınız. Suyun 60 cm.lik (iki standart cetvel boyu) yükselme bir aracı sürüklemeye yeter, UNUTMAYINIZ.
Dizinizi geçen suya Kopmuş elektrik tellerinden uzak durun ve ilgili yerlere bildiriniz. Sele bağlı ölümlerin önemli bir kısmı elektrik çarpmasısonucu görülür, UNUTMAYINIZ.
Sellerle birlikte çevreden fare, yılan vb. hayvanlar gelebilir. Buna yönelik önlemlerinizi alınız.
Çocukların su birikintilerinde ve sel suları ile kirlenmiş oyuncaklarla oynamasına İZİN VERMEYİNİZ,

kimyasal madde ya da kanalizasyon karışmış olabilir, UNUTMAYINIZ.

Elektrikli aletlere DOKUNMAYINIZ, ıslak bölgelerde elektrikli aletKULLANMAYINIZ.
Selden etkilenen binalarda el feneri kullanınız; yanıcı, patlayıcı madde riskinekarşı kibrit, çakmak kullanmaktan KAÇININIZ.

banner37
Sel suyu ile bulaşmış olması olasıtaze, çiğ sebze, meyve ve yiyecekleri YEMEYİNİZ.
Kaynağını bilmediğiniz suyu KULLANMAYINIZ. İçilebilir özellikte olduğundan emin olmadığınız suları İÇMEYİNİZ.
Sadece şişe suyu ya da 100 C derecede kaynatılmış temiz suyu tüketiniz.Önceden depoladığınız hazır gıdaları tüketebilirsiniz.
Gerektiğinde su temizliği için klorkullanınız. Klor piyasada hazır tabletler halinde satıldığı gibi, tablet bulunmaması halinde bağlı bulunduğunuz belediye ile işbirliği yapınız.
Sağlıklı olmayan suları diş fırçalama, tabak yıkama, yemek yapmak ve buz elde etmek amacıyla KULLANMAYINIZ.
Sel sularının derinize temas etmesini ENGELLEMEYE ÇALIŞINIZ.
Vücudunuzda bulunan açık yaralar sel suları ile temas ederse, bu bölgeyi temiz sabunlu su ile yıkayınız ve bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Tetanoz aşınızı yaptırınız.
Sel sularına kanalizasyon karışmışsa, evin temizlenmesinde 9 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu katılmış suları kullanınız. Temizleme sırasında lastik eldiven ve bot giyiniz.
Lağım çukurları ve atık su sistemlerinizi sel sonrası mutlaka yetkililere kontrol ettiriniz.”

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2018, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1