banner2
banner34

Şahali'dan, su yönetimi açıklaması

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, suyun devlet tarafından yönetilecek ve kontrol edileceğini söyledi. Şahali, “Su devlet tarafından yönetilecek, kontrol edilecek. Hem yerel, hem Türkiye’den gelen su. Anlaşmada yer alan ‘idare’, Su İşleri’dir. Temel yaklaşım verimli bir işletme yaratılmasıdır. Yatırımlarda halkın her noktada suyu kullanması amaçlanıyor” dedi.

 Şahali'dan, su yönetimi açıklaması
banner45

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün Meclis Başkan Vekili Hüseyin Alanlı başkanlığında saat 10.30’da toplandı. Toplantının gündeminde “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” bulunuyor. Milletvekillerinin güncel konuşmalarına da olanak verilecek toplantıda, sorular bölümü de yer alacak.

Onaya sunuşlarda, Demokrat Parti Ulusal Güçler’in (DP-UG), Anayasa, Meclis İç Tüzüğü Siyasal Partiler Yasası Seçim ve Halk Oylaması Yasaları için kurulan komitede görevli DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu yerine Serdar Denktaş’ı görevlendirmesine ilişkin kararı genel kurulda oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul'da komitelerinde onaylanan yasa tasarılarının genel kurulda görüşülmesi de oybirliği ile onaylandı.

DİNÇYÜREK, SU VE SÜT KONUSUNA DEĞİNDİ

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, genel kurulda söz alarak, su ve süt konusuna değindi.

Dinçyürek, hükümetin su konusunda Türkiye’de yaptığı görüşmelerle ilgili tartışmaların sürdüğünü, bu kapsamda Meclis’in bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hakan Dinçyürek, su konusunda bir çok açıklama ve duyum olduğunu ancak Meclis’in de doğru bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, hükümeti eleştirdi.

Süt konusunda da “çöpe boşaltıldığı” duyumları olduğunu, bunun da sütün kayıt altına alındıkdan sonra yapılmasının “beceriksizlik” olduğunu savunan Dinçyürek, hükümetten açıklama yapılmasını istedi.

Dinçyürek, “Hükümetin beceriksizlikle sütü çöpe, suyu da denize döktüğünü” savunarak, açıklama yapılması gerektiğini söyledi.

ÇAKICI: “HÜKÜMET DÜŞME NOKTASINDA”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Dinçyürek’in gündeme getirdiği konuların önemli konular olduğunu ve hükümetin zaten ne yaptığını anlayamadıklarını ifade etti. Çakıcı, hükümeti oluşturan partilerin su konusundaki görüş ve tavırlarını da anlayamadıklarını kaydetti.

Su konusunda uzlaşılanın “Özelleştirme mi, özerkleştirme mi, özel kamu işletmesi” mi olduğunu anlayamadıklarını ifade eden Çakıcı, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün açıklamalarını anımsatarak, hükümetin suyu “özelleştireceğini” iddia etti.

Çakıcı, “özelleştirme ile beraber hükümetin de sallandığını” öne sürerek, her gün su, ekonomik protokol ve diğer konularda sıkıntı yaşayan hükümetin düşme noktasında olduğunu savundu.

ŞAHALİ: “2 TON SÜT DÖKÜLDÜ ÇÜNKÜ TOPLANMADIĞI İÇİN BOZULDU”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, milletvekillerine kendilerini açıklama fırsatı vermesinden dolayı teşekkür ederek, süt konusunda sıkıntı yaşandığının doğru olduğunu, çünkü bu dönemde süt üretiminin arttığını ve fazlalık oluştuğunu kaydetti.

Süt Kurumu’nun günlük 450 ton süt alımı yaptığını, bunun günden güne arttığını ifade eden Şahali, bu çerçevede Güzelyurt bölgesinde 2 ton sütün döküldüğünü çünkü toplanmadığı için sütün bozulduğunu ifade etti.

“SÜT ÜRETİCİSİ PERİŞAN”

Bu konuda detaylı bilgi veren Şahali, üreticinin perişan olduğunu, sütlerin döküldüğünü, bundan da üzüntü duyduklarını çünkü pazar sorunu yaşadıklarını kaydetti. Şahali, bu konuda Türkiye ile Rusya arasındaki sıkıntıların KKTC pazarını da etkilediğini ve Türkiye’ye ihracat sorunu yaşadıklarını anlattı.

Şahali, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuda tedbirler almak için karar ürettiklerini, 1 Şubat-31 Mayıs tarihleri arasında 1 TL ilave teşvik uygulayacaklarını; kilo başına tüm ürünlere 3,5 TL teşvik vereceklerini söyledi. 

“AMAÇ, SUYU EN ETKİLİ ŞEKİLDE KULLANMAK”

Su konusuna da değinen Şahali, dün belediyeler ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

Hükümetin “çatırdadığı” konusunda çok haber olduğunu ancak Türkiye’de 4 bakanın çok verimli görüşme yaptıklarını kaydeden Şahali, amacın Türkiye’den gelecek suyu en etkili şekilde kullanmak olduğunu vurguladı.

“UZLAŞI BAŞBAKAN TARAFINDAN AÇIKLANACAK”

banner37
Bakanlar Kurulu’nda uzlaşının dün teyit edildiğini ve Başbakan tarafından açıklanacağını kaydeden Şahali, konunun Türkiye’de de aynı şekilde yapılacağını ifade etti.

Şahali, “Kararlar alınacak imzalar atılacak” dedi.

Belediyelerin de bu kararda önemli bir yeri olduğunu ifade eden Şahali, “Su devlet tarafından yönetilecek, kontrol edilecek. Hem yerel, hem Türkiye’den gelen su. Anlaşmada yer alan ‘idare’, Su İşleri’dir. Temel yaklaşım verimli bir işletme yaratılmasıdır. Yatırımlarda halkın her noktada suyu kullanması amaçlanıyor” dedi.

“HÜKÜMET UYUM İÇİNDE”

Su konusunun hükümette tam bir uyumla yönetildiğini ve görüş ayrılığı olmadığını söyleyen Şahali, “Ortak bir karardır. Hükümette sallanma söz konusu değil. Hükümet kamu yararıyla konuya hassasiyetle yaklaşıyor” dedi.

“SIKINTI BELEDİYELERLE İLGİLİ”

En geniş uzlaşıyla su konusunun kabul edilmesini amaçladıklarını ifade eden Şahali, 4 bakanın Türkiye’de imza atmadığını, çünkü orada 2 metin ortaya çıktığını söyledi.

Sıkıntının belediyelerle ilgili olduğunu ve belediyelerin bazı haklarıyla varlıklarının anlaşmaya göre devlete geçmesinin sözkonusu olabileceğini kaydeden Şahali, özerk olan belediyelerin rıza gösterip, bu haklarını devlete veren bir karar alması gerektiğini söyledi.

Şahali, imza atılmamasının sebebinin tamamen bu olduğunu ve Türkiye için bunun değerlendirme konusu olduğunu ifade ederek, “Günün sonunda karar KKTC’de uygulanacağı için KKTC’nin vereceği kararın uygulanması önemlidir. Su, baraj, boru ve depolarda halkın kullanımı için bekliyor. Yakın bir zamanda sorun çözülecek” dedi.

Belediyelerle yapılan toplantıya 28 belediyeden 24’ünün katıldığını ve 4 bakan tarafından net bilgi verildiğini kaydeden Şahali, çekincesi olan belediyelerin bulunduğunu ancak uyumlu ve verimli bir sonuç ortaya çıkacağına inanç belirtti.

“YENİ BİR SU YÖNETİMİ ORTAYA ÇIKACAK”

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, ülkede yeni bir su yönetimi ortaya çıkacağını vurguladı.

Belediyelerle yapılan toplantıda yönetimle ilgili sorun olmadığını ifade eden Şahali, burada asıl konunun işletme olduğunu belirterek, devretme veya devretmeme konusunda belediyelerde değerlendirme yapıldığını söyledi.

BELEDİYELER DEĞERLENDİRECEK

Belediyelerin bu konuda ciro kaybı ve su konusundaki personelin ne olacağı konularını değerlendireceğini ifade eden Şahali, sisteme katılmayacak belediyelere saygı duyulacağını ve buna olanak sağlanacağını ancak katılmazlarsa mevcut su kaynaklarıyla suyu işletmeye devam edeceklerini belirtti.

Şahali, katılmayan belediyelerin tarife tüzüğünde değişim sağlanacağını ve ülkede su fiyatının tek olacağını kaydetti.

Erkut Şahali, tartışmaların sadece evsel kullanım için yapıldığını, ancak tarımsal amaçlı kullanımın da önem taşıdığını, bu yüzden açılacak ihalenin evsel ve tarımsal kullanım için açılacağını belirtti.

Milletvekillerinin yoğun sorularına da yanıt veren Şahali, suyun kullanımı, yönetimi, kontrolü, halkın doğru bilgilendirilmesi, suyun belediyelerle ilişkisi gibi birçok konuda gerekli net bilgilendirmenin yapılacağını söyledi.

DENKTAŞ

DP-UG Milletvekili Serdar Denktaş da, “madem bu konuda anlaşma var neden açıklanmadığını ve zaman kaybedildiğini” sorarak, bir an önce ne yapılacağının açıklanmasını istedi. Denktaş, kaybedilen zamanı “ciddiyetsizlik” olarak niteledi.

Denktaş, süt ve suyun denize döküleceğine, “şebekeye verilmesini ve vatandaşın süt banyosu yapmasını” esprili bir dille isteyerek, “Pazar yok” demenin kabul edilemeyeceğini, yeni pazarlar aranmasını ve teşviğin de buna verilmesini talep etti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, iç tüzüğe göre söz almada yaşanan tartışmaya değindiği konuşmasında, bu konuda bir eşitlik getirilmesini ve tüzüğün herkese aynı şekilde uygulanmasını istedi.

Çakıcı da, üsul hakkında söz alarak, iç tüzükteki 62. maddenin acil konularla ilgili 5 dakikalık söz alınması için düzenlendiğini ifade ederek, bu konudaki düzenlemenin amaçlarını anlattı.

UBP Milletvekili Ahmet Kaşif de, bu konunun 62. Madde kapsamında değil, genel oturumla yapılması gerektiğine işaret ederek, eleştirilerde bulundu. Kaşif, iç tüzükte konuşma süresi ve verilen yetkilere dikkat çekerek, bu konuda yapılan tartışmaların ancak güncel konuşma veya sonrasında yapılacak konuşmalarda yapılması gerektiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1