banner2
banner34

Ons altın 10 ayın zirvesini gördü

Küresel piyasalarda artan risk algısının etkisiyle değer kazanan ons altın, bugün 1.347 dolar ile 10 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Ons altın 10 ayın zirvesini gördü
banner45


ABD-Çin arasındaki ticaret müzakereleri, ABD Merkez Bankasının para  politikası kararları ve Brexit konusundaki belirsizliklerin etkisiyle değer  kazanan altının ons fiyatı, bugün 1.347 dolarile 19 Nisan 2018'den bu yana  gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.
Aylık bazda bakıldığında yaklaşık 5 aydır değer kazanan altının ons  fiyatı, yıl başından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 4,7 getiri sağladı. Uzmanlar, küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi ve risk  iştahının azalması durumunda altının ons fiyatındaki yükselişlerin devam  edeceğini söyledi.
 
Küresel ekonomideki yavaşlama endişeleri altın fiyatlarını  destekledi
 
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan GCM Yatırım Ekonomisti Enver  Erkan, altının ons fiyatının küresel büyümenin yavaşladığı endişesiyle son  aylarda ilgi gördüğünü söyledi.
 
Erkan, ABD’nin 2020'de resesyona gireceğine dair algının ilerleyen  zamanda güç kazanması durumunda, altının ilgi görmeye devam edeceğini  belirterek," Bu bakımdan ABD Merkez Bankasının (Fed) yavaşlaması konusu değil,  neden yavaşlamayı düşündüğü önemli. ABD-Çin ticari görüşmeleri, Brexit  belirsizliği ve küresel ekonomideki yavaşlama endişeleri altın fiyatlarıiçin  destekleyici" değerlendirmesinde bulundu.
 

banner37
Altının ons fiyatının 1.328 -1.333 dolar bandı üzerinde kalmayı  başarırsa, kısa vadeli 1.347 dolar başta olmak üzere 1.352 ve 1.357 dolar  seviyelerine yükselmek isteyeceğini ifade eden Erkan,1.352 doların üzerindeki  kalıcı hareketlerin 1.383 dolara doğru olası çıkışı gündeme getireceğini söyledi.
 
Erkan, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, ABD Başkanı Donld  Trump'ın açıklamaları, küresel ekonomik durgunluk endişeleri eksenindeki küresel  risk hissiyatı, Fed’in ve diğer merkez bankalarının politikalarının altının ons  fiyatı üzerinde etkili olduğunu dile getirdi.
 
Ana göstergemiz küresel tahvil piyasası olacak
 
Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Yönetmen  Yardımcısı Vahap Taştan, küresel piyasaların geçen yılın ortalarında gelişmiş  ülke merkez bankalarından sıkılaşma beklediğini ancak Fed ve Avrupa Merkez  Bankasının (ECB) faiz artırımı beklentilerini ötelemesinin küresel ekonomilerdeki  yavaşlama endişelerini artırdığını kaydetti. Küresel ekonomilerdeki yavaşlama endişelerinin artmasının altına olan  talebi artırdığını ifade eden Taştan şunları kaydetti:
"Dolar endeksinde zaman zaman güçlenme görsek de, altın için ana  göstergemiz bir süre daha başta ABD olmak üzere küresel tahvil piyasası olacak.  Bizim için diğer bir gösterge de yurt dışında altın vadeli kontratlarındaki  pozisyonlar. Ticari olmayan, yani altın alım satımını spekülatif amaçla  gerçekleştiren fonlar, bir süredir vadeli piyasada alım tarafındaki ağırlığını  artırıyor. Bu sebeplerle ons altın fiyatı 1.300 doların üzerindeki hareketini  korumak isteyecektir ve yıl içerisinde kademeli olarak 1.350 -1.364 dolar  dirençlerini test edebilir."
 
Taştan,önümüzdeki dönemde Merkez Bankaları ve gelişmiş ülkelerden  gelecek büyüme, enflasyon öncülüğünde makro ekonomik verilerin altının yönünü  üzerinde belirleyici olduğunu kaydetti.
 

AA

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2019, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1