banner2
banner34

Elektrik 4’lü hükümeti ÇARPTI

Krizler artıyor, hükümet sallanıyor

Elektrik  4’lü hükümeti ÇARPTI
banner45

Ülkenin gündemini iki gündür oldukça meşgul eden elektrikteki 3’lü tarife konusu hükümetin de gündeminde. Halkın Partisi düzenlemeye karşı çıktı, Bakanlar Kurulu’nda anlatılanla hayata geçirilenin farklı olduğunu açıkladı

CİDDİ AYRILIK: Hükümet ortakları arasındaki çatlak Kıb-Tek’in uyguladığı 3’lü elektrik tarifesi noktasında daha da açıldı. Hükümet ortaklarından Halkın Partisi’nin tarife değişikliği ve elektriğe yapılan gizli zamma karşı durması hükümetin sonunu elektrik mi getirecek sorularının sorulmasına neden oldu

AYRILIK MECLİS’TE AYYUKA ÇIKTI: Halkın Partisi’nin diğer hükümet partileriyle tarifeler konusundaki görüş ayrılığı Meclisi’te ayyuka çıktı. Maliye Bakanı Denktaş, ‘tarifeler Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek hayata geçirildi’ cümlesine, Başbakan Yardımcısı Özersay ‘Bakanlar Kurulu’nda yeniden görüşeceğiz’ çıkışı ile karşılık verdi

HP, GENEL SEKRETERİYLE KARŞI DURUŞUNU GÖSTERDİ: Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin, açıklamasında Kıb-Tek’in yeni 3’lü tarifesini eleştirdi, zam vurgusu yaptı. Senin, kendilerine anlatılan tarife ve fiyatlarla hayata geçirilen fiyatlar arasında fark olduğunu ifade ederek “Bize sunulan tarife, açıklanandan farklıydı” dedi

Ülke gündemine bomba gibi düşen ve ciddi eleştirilere maruz kalan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun elektrik tarifelerinde ‘3’lü tarife’ dönemini başlatması tüm ülkede olduğu gibi hükümet kanatları arasında da ciddi şekilde tartışılıyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi hükümeti içerisinde de ciddi ayrılıklara neden olan 3’lü tarife hükümetin ciddi şekilde çatırdamasına neden oldu.

Son dönemde hükümet taraflarının bir çok farklı görüşü sallandığı konuşulan hükümet, önceki gün yaşanan durum nedeniyle yeniden sallantıya geçti.

Hükümetin Halkın Partisi kanadı elektrikte yeni geçilen tarife değişikliklerinin vatandaşa zarar getireceği görüşünü bugün açık şekilde dillendirdi. HP’nin bu tavrı hükümet içinde elektrikteki yeni tarifeler konusunda bir anlaşma olmadığını da gözler önüne serdi.

Ciddi ayrılık

Hükümet ortakları arasında geçmişten gelen görüş ayrılıkları Kıb-Tek’in uyguladığı 3’lü tarife noktasında daha da genişledi. Hükümet ortaklarından Halkın Partisi’nin tarife değişikliği ve elektriğe yapılan gizli zamma karşı olduğunu ifade etmesi hükümetin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği noktasında soru işaretleri oluşturdu.

Görüş ayrılığı Meclis’te ayyuka çıktı

Halkın Partisi’nin hükümetin diğer ortakları ile Kıb-Tek’in hayata geçirdiği 3’lü tarife ve fiyatlar konusunda farklı düşündüğü dün gerçekleşen Cumhuriyet Meclisi’nde ayyuka çıktı. Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın 3’lü tarifenin Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek, Başbakan’ın onayıyla hayata geçirildiğini söylemesi üzerine Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay oturduğu yerden bu konunun yeniden Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini söyledi.

banner37
Özersay’ın bu çıkışı Halkın Partisi’nin bu yeni tarifenin hayata geçirilmesinde bilgisi olmadığı ve karşı olduğu yorumlarına neden oldu.

“Bize böyle anlatılmadı”

Halkın Partisi içerisinden Haber Kıbrıs’a konuşan bir kaynak, hükümet içerisinde de krize ve çatlağa neden olan elektrikte 3’lü tarife konusunun kendilerine bu şekilde anlatılmadığı, Bakanlar Kurulu’nda anlatılan şeklinin açıklanan şeklinden farklı olduğunu belirtti. Hükümet içerisinde krize neden olan elektrik tarifelerinin bundan sonraki dönemde değişip değişmeyeceği merak konusu.

Krizler artıyor, hükümet sallanıyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi dörtlü koalisyon hükümeti içerisinde sürekli krizlerin baş göstermesi hükümetin de sallantıda olduğunu gösteriyor. Özellikle Halkın Partisi kanadının diğer partilerin başlarına buyruk hareket ederek bir takım kararlar alması noktasında rahatsız olduğu da ifade ediliyor.

HP, Genel Sekreteriyle karşı duruşunu gösterdi

Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin, sosyal medya üzerinden dün yaptığı açıklamasında Kıb-Tek’in yeni 3’lü tarifesini eleştirdi, zam vurgusu yaptı.

Senin, kendilerine anlatılan tarife ve fiyatlarla hayata geçirilen fiyatlar arasında fark olduğunu ifade ederek “Bize sunulan tarife, açıklanandan farklıydı” dedi.

Senin’in açıklaması şöyle: “Geçtiğimiz gün açıklanan "Elektrikte yeni dönem - 3 zamanlı kontrol sizde tarifesi"ni detaylı inceleme fırsatı buldum. Prensipte daha önce " bize aktarılan koşullar temelinde" desteklediğim bir argümandı. Kullanıcıya alternatif sunması, temelinde halka "ucuz elektrik" sağlayacak bir model olması, özü itibarı ile doğru bir adım olabileceği kanaatindeydim” ifadelerini kullanarak “Ancak veriler ortaya çıktığında üzülerek gözlemlemekteyim ki her ne koşulda olursa olsun var olan ağır faturalar daha da artacaktır. Olay o kadar iyi kurgulanmış ki tüketicinin evde olacağı saatler özenle seçilmiş, haftasonu ve haftaiçi ayrımı yapılmış, normal saat dilimi bile yüzde 25 civarı zamlanmıştır.

Yani fiyatların yüksek olduğu periyotlarda dikkatli olmak yetmiyor, normal diye tarif edilen periyotta da tasarruf yapmanız gerekiyor. Kısacası ANCAK "baykuş" misali hayatı gece yarısından sonra yaşamamız bize görece düşük fatura getirecektir. Bunun yanında bence en önemli unsur çoklu tarifeye geçmeyecek kişilerin standart tarife fiyatlarına da zam yapılması. Bize aktarılan bilgi bu yönde değildi.

Eğer akıllarda, Kıb-Tek'in yatırım kararı sonrası (ki destekliyoruz) bu yatırımı HALKIN ÜSTÜNDEN çıkarıp, daha sonra bizlere bu yatırımın kendi-kendini ödeyeceği bir sistem diye aktarması planı varsa bunu etik bulmam, gerekli tepkiyi de gösteririz. Tabi burada tüm okları Kıb-Tek'e yönlendirmek, kurumun bağlı olduğu Bakanlığa da bir jest olur. İlgili Bakanlığın bu eleştiriler temelinde ortaya daha iyi bir çalışma koyması şarttır. Mevcut ekonomik dönem, halkın alım gücü ve diğer koşullar düşünüldüğünde bu uygulama maalesef bekleneni verememiş, HALKIN GÖZÜNDE geçer not almamıştır” dedi.

KAYNAK: HALKIN SESİ

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2019, 06:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1