banner2
banner34

İflasın eşiğinde!

Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal, yükselen döviz karşısında inşaat sektöründe tehlike çanlarının çalmaya başladığını açıkladı.

İflasın eşiğinde!
banner45
banner46

Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal, belirsizliğin olduğu bir noktada hareketin de olamayacağına dikkat çekerek, ekonominin yavaşlamaya başladığı andan itibaren ilk darbeyi alanın inşaat sektörü olduğunu vurguladı 

 

Aysal, sektörün yerli yatırımcı açısından tamamen durma noktasına geldiğini, yabancı yatırımcı açısından ise bir miktar satışın devam etmekle birlikte, sektörün genel olarak Ortadoğu ve dünya üzerindeki etkenler nedeniyle gerilemesinin hissedilir boyutta olduğunu kaydetti

 

İnşaat sektörünün neredeyse iflasın eşiğine geldiğini belirten Aysal, “Dövizin önlenemez yükselişi karşısında yapacak pek bir şey yoktur. Bu konular bizi aşan konulardır. Çünkü davul bizde tokmak başkasında” diye konuştu 

 

“Gelirlerin dövize çevrileceği yöntemler üzerinde bir çalışma yapılmalıdır. Ya da tek önlem sübvanse etmek olabilir. Rakamı burada sabitleyin üzerini biz tamamlayacağız denilebilir. Aksi takdirde bu yükü KKTC ekonomisinin karşılayabilmesi mümkün değildir”

 

banner37
“Kredi ile inşaat başlatan yatırımcı ile birlikte mimarından tutun da alt sektöre kadar bir canlılık hakim olur. Ancak bunu insanlara satamadığınız noktada iflas başlar. Taahhütler bittikten sonra mecburen işçi azaltmaya gidilecek. Hatta bu iş, işçi azaltmayla kalmaz şirketler dahi iflas edebilir. Bir ülkede bankalar en çok vergi veren kurum ise o ülkenin şartlarında ciddi sıkıntı var demektir”

 

 

Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal, son dönemde Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden kaynaklı olarak dövizdeki yükselişe KKTC olarak müdahale etmenin mümkün olmadığını söyledi. Aysal, dövizdeki yükselişin hiçbir argümanla önüne geçilemeyeceğini ifade ederek, ekonominin ana çarkını döndürenin inşaat sektörü olduğunu belirtti. Aysal, dövizin yükselmesiyle ekonominin bozulmasının ilk olarak inşaat sektörünü etkilediğine dikkat çekerek, ülkedeki kazancın Türk Lirası üzerinden olmasına karşın inşaat sektörünün tüme yakın girdisinin dövize endeksli olması ve satışın da döviz üzerinden yapılması nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşanmakta olduğunu kaydetti. 

 

“İnşaat sektörü durdu”

Seran Aysal, satışların döviz üzerinden yapılıyor olmasından dolayı kredi ile konut almış olanların ciddi sıkıntı içinde olduğunu ifade ederek, yeni alacak olanların ise, konut almasının durduğunu söyledi. Aysal, sektörün yerli yatırımcı açısından durma noktasına geldiğini belirterek, yabancı yatırımcı açısından bir miktar satışın devam etmekle birlikte Ortadoğu ve dünya üzerindeki etkenler nedeniyle gerilemesinin hissedilir boyutta olduğunu dile getirdi. Aysal, konuya farklı bir ölçekten bakmak gerektiğine dikkat çekerek, gelirle giderin sabitlenir noktaya gelmesi gerektiğini belirtti. Aysal, aksi takdirde sorunun daha da büyüyeceğini söyleyerek, satıcı boyutunda da işin sıkıntılı noktaya geldiğini kaydetti. 

 

Deniz ABİDİN / Yeni Bakış

Haberin devamı için tıklayın

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2018, 06:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1