banner2
banner34

KKTC’de büyük dert

Cep telefonu bağımlılığı salgın hastalık gibi yayılıyor. Ortaokul ve liselerde bile hemen her çocuğun elinde bir telefon, etrafından bihaber geziniyor. Öğretmen sendikaları ve uzmanlar KKTC’de okullarda cep telefonu kullanılmaması gerektiği konusunda hemfikir:

KKTC’de büyük dert
banner45

“DERHAL YASAKLARDIM”: Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC’de öğrencilerin okullarda cep telefonu kullanımı konusunda hiçbir kural olmadığını kaydetti. Özellikle akıllı telefonların, günümüzde bazı öğrenciler tarafından, amacı dışında kullanıldığını ifade eden Elcil, “Bakan olsam derhal yasak getiririm” dedi

“KISITLANABİLİR”: Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Aziz Selengin, okullarda öğrencilere ihtiyaç halinde aileleri ile iletişim kurmaları için gerekli imkanın sağlandığını belirterek öğrencinin cep telefonuna okul saatlerinde ihtiyacı olmadığını belirtti. Selengin, “öğrencinin okulda cep telefonu kullanımı yasaklanmasa da kısıtlama getirilebilir” dedi

“ZORBALIĞI ARTTIRIYOR”: Uzman Psikolog Şerif Türkkal, okullarda özellikle akıllı telefon kullanımının ciddi risk taşıdığına dikkat çekti, bu konuda ciddi bir denetime ihtiyaç olduğunu savundu. Türkkal,  “Okullarda zorbalık başa çıkılması zor bir konuyken, sosyal medya ve akıllı telefon kullanımı durumu daha da zor hale getiriyor” dedi

“KISITLAMA GETİRİLMELİ”: Psikolojik Danışman- Rehber Öğretmen Ulaş Gençalp, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi KKTC’de de okullarda cep telefonu kullanımına bir kural, sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti. Gençalp, ayrıca cep telefonu ve sosyal medya kullanımı konusunda hem çocukların hem de ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu

 

Dünyanın bazı ülkelerinde öğrencinin okula cep telefonu götürmesi yasak, birçok ülkede öğrenci okula telefonunu götürebiliyor ancak ders saatlerinde ve ders aralarında kullanamıyor.

Türkiye’de ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine göre okullara cep telefonu getirmek suç değil ancak derste kullanmak yasak.

KKTC’de ise bu hususta herhangi bir düzenleme veya genelge bulunmuyor.

banner37
İlkokuldan liseye ülkede tüm okullarda öğrenciler, ders aralarında hatta bazı okullarda ders sırasında bile cep telefonlarını rahat bir şekilde kullanabiliyor.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), telefona bağımlılığı azaltmak, derse odaklanmak, öğrenciler arasında gelişen “ekonomik sınıf” farklılığının önünü almak ve öğrencilerin birbiri ile sosyal iletişimini sağlamak amacı ile okullarda cep telefonu kullanımına yasak veya sınırlama getirilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor.

Uzman Psikolog Şerif Türkkal da okullarda özellikle akıllı telefon kullanımının ciddi risk taşıdığına dikkat çekti. Akıllı telefon kullanımının okullarda denetlenmesi gerektiğini savunan Türkkal,  ayrıca çocukları riskler ve sosyal medya kullanımı konusunda bilinçlendirmek gerektiğini belirtti

Psikolojik Danışman- Rehber Öğretmen Ulaş Gençalp, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi KKTC’de de okullarda cep telefonu kullanımında bir kural, sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Türkiye’de derste kullanımı yasak

Türkiye’de ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine göre okullara cep telefonu getirmek suç değil ancak derste kullanmak yasak.

Kurallara uymayan öğrenciler disiplin suçu işlemiş sayılıyor. Telefonunu açık tutarak dersin akışını bozan öğrenci kınama cezası alıyor. Veliler de kimi zaman bu yasağı yok sayıyor.

Duygu ALAN/ Havadis

Haberin devamı için tıklayın

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2018, 08:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1