banner2
banner34

KKTC'nin yasal uyuşturucusu: Xanax

KKTC’ye yasal yoldan ithal edilen sakinleştirici ilaçlar içerisinde ilk sırada yer alan Xanax, kolay ulaşım sorunu nedeniyle toplumdaki hemen hemen tüm kesimler tarafınca kullanılıyor.

KKTC'nin yasal uyuşturucusu: Xanax
banner45
banner46
  • Uzman Nörolog İpekdal, ülkemizde ‘Yeşil Reçete’ uygulamasının göstermelik olduğuna dikkat çekerek, Xanax’ı “KKTC’nin yasal uyuşturucusu” olarak niteliyor. 
  • Xanax yanında Lyrica isimli bir ilaçtan da söz eden İpekdal, bu ilacın reçetesiz satıldığını vurgulayarak, ülkemizdeki kullanım şekline ilişkin Sağlık Bakanlığı ve İlaç Eczacılık Dairesi’nin henüz bir bilgiye sahip olmadığını kaydetti.

 

İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin güncel verileri, KKTC’ye yasal yoldan ithal edilen sakinleştirici ilaçlar içerisinde Xanax’ın ’30 bin 630’ ile ilk sırada yer aldığını gösteriyor. 

2017 yılına ait verilere göre, 18 yaşının üzerindeki 200 bin kişinin bir yılda 81 bin 760 sakinleştirici ilaç satın aldığı ifade ediliyor. Bu, 18 yaşından büyük 200 bin kişiden, ortalama %40’ının bu ilaçları kullandığına işaret ediyor. 

Uzmanlar, Xanax ve benzeri ilaçların, 18 yaşının altındaki gençler tarafınca da ‘kolay ulaşım’ sayesinde kullanıldığını ve Kıbrıs’ın güneyinden yasa dışı yollarla ithal edilen bu tip ilaçların kullanım oranının, mevcut verilerle birleşmesi halinde ortaya çarpıcı bir tablonun çıkabileceğini ifade ediyor.

İPEKDAL: “YEŞİL REÇETE GÖSTERMELİK OLARAK UYGULANIYOR”

Ülkemizde, yasal sakinleştiricilere kolay ulaşımın ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Hüseyin İlker İpekdal, içerisinde bağımlılık yapabilecek maddeleri bulunduran ve kullanımları, eczaneden alınmaları belli kurallara bağlı olan ilaçlar için kullanılan ‘Yeşil Reçete’ uygulamasının KKTC’de ‘göstermelik olarak’ uygulandığına dikkat çekiyor. Uzman Nörolog, hiçbir Sağlık Bakanı ya da İlaç Eczacılık Dairesi yetkilisinin bu durumun üstesinden gelemeyeceğine inanıyor. 

Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Haberin devamı için tıklayın

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2018, 06:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1