banner2
banner34

Sevgisiz ve mutsuz çocuklar yetişiyor!

Ülkede 585 rehberlik ve psikolojik danışmalık mezunu öğretmen işsiz gezerken, ciddi sorunların yaşandığı ilkokullarda ise bu bölüm için hala kadro yok. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için de durum pek farklı değil. Toplamda 40 kadrosu olan özel eğitim öğretmenlerinin 15 kadrosu boş.

 Sevgisiz ve mutsuz çocuklar yetişiyor!
banner45

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC genelinde hemen hemen tüm okullarda sorunlar olduğuna işaret ederek, sosyal yozlaşmanın yanı sıra, boşanmalardaki artışlar ve çocukların bu çerçevede olumsuz etkilenmesi temelinde de sorunlar yaşandığını belirtti. Elcil, “Sevgisiz ve mutsuz çocuklar yetişiyor” dedi 

 

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ise, ilkokullarda rehberlik kadrosunun orta eğitimde de özel eğitim kadrolarının bir an evvel açılması gerektiğini vurguladı. Eylem, hem rehber öğretmen eksikliği hem de özel eğitim öğretmen eksikliklerinin KKTC okullarında ciddi sıkıntıları da beraberinde getirdiğine işaret etti

 

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten de, ülkede örgün eğitimi kapsayan mevzuatların özel eğitim gören bireyleri kapsayan bir yapısı olmaması nedeni ile özel eğitimde bir an evvel yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sarpten, özel eğitim alanında ciddi zafiyet ve sıkıntılara dikkat çekti 

 

 

Ülkede 585 rehberlik ve psikolojik danışmalık mezunu öğretmen işsiz gezerken, ciddi sorunların yaşandığı ilkokullarda ise  bu bölüm için hala kadro yok. 

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için de durum pek farklı değil. Toplamda 40 kadrosu olan özel eğitim öğretmenlerinin 15 kadrosu boş. Toplamda ise, 180 yetişmiş özel eğitim öğretmeni ise işsiz. 

 

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: Okullarda sorun var, sevgisiz ve mutsuz çocuklar yetişiyor

KKTC’de psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmen kadrolarında ciddi sorunlar olduğunun altını çizen KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, olan kadroların da yetersiz kaldığını ifade etti. 

 

“360 istihdamdan fazlasına izin yok” 

Türkiye ile imzalanan paket protokol nedeni ile KKTC’nin 1 yılda 360 kişiden fazlasını istihdam edemeyeceğini vurgulayan Elcil, “Hükümet bunun dışına çıkamaz” dedi. 

 

İlkokullarda danışman ve rehber öğretmen olmaması ciddi sorun 

İlkokullarda hiç olmayan psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin eksikliğinin ciddi anlamda hissedildiğine de değinen Elcil, şu an itibarı ile ilkokullarda 73 öğretmene ihtiyaç olduğunu ifade etti. Elcil, kadro açılmadığı için bir  öğretmenin bile bu alanda mesleğini icra edemediğini dile getirdi. 

 

“Okullarda sorun var, sevgisiz ve mutsuz çocuklar yetişiyor”

KKTC genelinde hemen hemen tüm okullarda sorun olduğuna işaret eden Elcil, sosyal yozlaşmanın yanı sıra, boşanmalardaki artışlar ve çocukların bu çerçevede olumsuz etkilenmesi temelinde de sorunlar yaşandığını belirtti. Şener Elcil, “Sevgisiz ve mutsuz çocuklar yetişiyor” şeklinde konuştu. 

 

“Okul toplumun küçük bir modelidir”

Çocukların davranışlarına yansıyan birçok bileşenin var olduğuna değinen Elcil, geleceğin ve mutlu toplumun bugünkü ilkokullarda okuyan çocuklar olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti. Elcil okulun, toplumun küçük bir modelini oluşturduğunu kaydetti. 

 

Uzman yardımı almayan çocuk, toplumda ilerisi adına ciddi sorunlara gebe 

Elcil, “Çocuk okulda yardımlaşma dayanışma görmüyor ve davranışlarını düzeltemiyorsa ve buna yardımcı olacak profesyonel, uzman desteği almıyorsa, gelecek olan toplumda da yanlışların doğmasına ve bireylerin yanlış yollara girmesine neden olacak” ifadelerini kullandı.  

 

“Sorun ailede başlıyor, aile-okul arasında köprü kuracak uzmanlara ihtiyaç var”

Sorunun, sosyal yaşamda problemli olan ya da farklı gelişim gösteren çocuklarda olmadığının da altını çizen Elcil, “Bu çocuklar ve olaylar incelendiğinde aslında sorunun çocukta olmadığı görülüyor. Sorun ailede başlıyor. 

Öncelikli olarak bu problemin çözümü için adım atılması gerekiyor. Bunlar aslında bir bütündür ve aile ile okul arasında bağı kuracak profesyonel öğretmenlere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. 

banner37
 

KKTC’de 585 rehber ve psikolojik danışman işsiz 

KKTC’de şu an 585 rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunu öğretmenin işsiz olduğunu hatırlatan Elcil, hepsinin farklı alanlarda işe girerek alanlarının dışında çalışmak durumunda bırakıldıklarını söyleyerek, eleştirilerde bulundu. Elcil, “Kimisi gidip polis oluyor, araç üzerinde dağıtımcı oluyor. Bu gençlere sahip çıkılması lazım ki ülkenin ihtiyacı da var bu alandaki öğretmenlere” diye konuştu. 

 

Özel eğitimde de 40 kadro olmasına rağmen, 25’i dolu 

İlkokullarda psikolojik danışmalık ve rehberlik hizmetine ihtiyaç duyan çocukların yanı sıra özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların da olduğuna dikkat çeken Elcil, bu konuda da ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bu alanda 40 kadro olmasına rağmen, ancak 25 özel eğitim öğretmeni olduğuna işaret eden Elcil, 15’lik kısmın da boşta olduğunun altını çizdi. Elcil, 180 civarında da yetişmiş özel eğitim öğretmenin de işsiz olduğunu ifade etti. 

 

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem: Hem rehber hem özel eğitim öğretmeni eksikliği var 

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ise, ilkokullarda rehberlik kadrosunun orta eğitimde de özel eğitim kadrolarının bir an evvel açılması gerektiğini vurguladı. 

 

Kadroların bir an önce açılması şart 

Eylem, “İlkokullarda rehber öğretmenlerin olmaması nedeni ile özel eğitime gerek duyan öğrencilerin raporlanamaması sıkıntısı var” dedi. 

Eylem hem rehber öğretmen eksikliği hem de özel eğitim öğretmeni eksikliklerinin KKTC okullarında ciddi sıkıntıları da beraberinde getirdiğine işaret etti.  

 

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten: 

Özel Eğitim Yasası ivedilikle hayat bulmalı

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten de, ülkede örgün eğitimi kapsayan mevzuatların özel eğitim gören bireyleri kapsayan bir yapısı olmaması nedeni ile özel eğitimde bir an evvel yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sarpten, her hükümet döneminde gündeme gelen ancak hala çıkarılmayan Özel Eğitim Yasası’nın ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

 

“Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar var” 

Özel eğitim konusunda yanlış bilinen bir başka konuya daha dikkat çeken Sarpten şöyle konuştu: “Biz özel eğitimi hep bir engeli olan ya da öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler olarak algılıyoruz ancak özel eğitimin bilimsel tanımı farklı gelişen bireylere yönelik bir tanımdır. Yani hızlı öğrenen ve üstün yetenekli öğrencilerin de bu kapsamda değerlendirildiği unutulmamalıdır. Bizim acilen farklı gelişen bireylerin kendi gelişimlerine uygun eğitim programlarını içerecek bir yasal düzenlemeye ihtiyacımız var.”

 

“Hızlı öğrenen çocuklara dezavantaj” 

Hızlı öğrenen, üstün yetenekli öğrencilerin şu anda kendi akranları gibi aynı sistemde aynı eğitimi aldığından bahseden Sarpten, bunun da dezavantajlarının olabileceğini belirterek, “Eğitim dediğimiz şey öğrencilerin güçlü yanlarını bulup, bu güçlü yanlarını geliştirmeye yönelik yapıları içermesi gerekiyor. Bu sanatsal, spor, matematik, fen alanında da böyle” dedi. 

 

Acilen yasal zemin oluşturulmalı 

Eğitimde tüm çocuklar aynıymış gibi oluşturulan bir yapının çağdaş bir yapı olmadığının altını çizen Sarpten, öğrenmenin parmak izi gibi birbirinden farklı olduğuna dikkat çekerek, engeli olsun olmasın her öğrencinin değerli ve öğrenebilir olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti. Sarpten, her öğrenciye ayrı bireyselleşmiş, farklı öğrenim programlarını hayata geçiren bir yapıya ihtiyaç olduğu gibi, bu yapıyı da kabul ederek, kurgulayacak yasal bir zeminin de bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini savundu. 

 

Özel eğitim sisteminde ciddi sorunlar var 

Sarpten, özel eğitim sistemi yapısının örgün eğitim sistemi içerisine entegre edilmiş bir yapı olmadığı için, ciddi zafiyet ve sıkıntıların oluştuğuna dikkat çekti. Sarpten, “Elbette ki hem insan kaynakları bakımından, özel eğitim öğretmeni, uzmanı istihdam edip, merkezleri ve okulları yaygınlaştırmak ve elbette ki örgün eğitim sistemi içerisinde bu bireyleri kaynaştırmak amaçlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

 

Özel Eğitim Yasası ikinci plana atılıyor 

Sarpten, yapısal olarak özel eğitimin acilen desteklenmesi gerektiğini ve yapısal önlemlerin hazırlanarak yasal mevzuatların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.   

Özlem ÇİMENDAL/ Havadis

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2018, 07:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1