banner2

Çocuklar çeteleşiyor, haraç kesiyor

Çocuk çetelerinin artmaya başladığı ve Lefkoşa Surlariçi’nde farklı gruplar halinde çeteleşmiş çocuk sayılacak yaştaki gençlerin; haraca bağlama, yol kesip cepte olup biteni alma eylemleri gazetelerde sık sık haber olur hale geldi.

Ülkemizde eğitimden en az nasibini alan, yoksulluğun en fazla olduğu bölgelerden olan surlariçinde maalesef ailelerin çocuklara ilgisinin de az olması, sevgisizlik yoksulluk ve öfkeyle büyüyen çocukları bir çetenin parçası haline getiriyor.

Bunlara Türkiye televizyonlarındaki çete dizileri de teşvik edici olunca insanların hava kararınca evlerinden çıkmaya korktuğu, öğrencilerin Girne Kapısı civarında okullarına korkarak gittiği bir Lefkoşa’da yaşar hale geldik.

Yaklaşık 10 yıl önce Lefkoşa Surlariçi’nde arabamı park etmiştim. Dönüş yaptığımda birilerinin özel park yeri olduğu ve zincirle kilitlenen alanda arabam kalıvermişti. Yaz sıcağında buram buram terlediğim bir anda 2 çocuk, “abi 5 TL verirsen kapıyı açarız” deyiverdi.

Biraz sohbetin sonunda park yerinin kullanıcılarından anahtarı alıp gelebileceklerini söylediler.

Söz konusu yer tanıdığım birinin avukatlık ofisiydi ama yine de yardım çağrılarını geri çevirmedim.

Dönüşlerinde de “binin arabaya” dondurma alıp tekrar sizi buraya bırakacağım dedim. Dondurmaları alıp döndük…

Yıllarca bu yaşadığım beni çok düşündürdü ve sorguladım. Çocuk park çetesi oluşmaya başlıyor mu diye hep kendi kendime sorarken, geçtiğimiz ay duymaya başladığım tehditle para toplama olayları bende “korktuğum başımıza geldi” diye kanaat oluşturdu.

İlk gelen haberler okulların açılmasıyla birlikte Girne Kapısı civarında topluca gözlerine kestirdikleri çocuğun cebinde ne kadar para varsa almak ve bu eylemi biriyle paylaşırsa darp edileceği tehdidi şeklinde geliyordu.

Maalesef duyumlar tek tük örnekle kalmayıp rutinleşince, hatta arkadaşlarımızın çocuklarının başına da gelince tehlikenin boyutu yüzümüze daha acı vuruyordu.

Çocukların harçlıklarını toplama eyleminin ötesine geçen çocuk çeteler belli mahalleleri parsellediler.

Özellikle kendi oturmadıkları mahalleleri toplanma ve eylem yapma alanı olarak belirlediler.

Gazeteye haber olacak olay, Ayluga Kilisesi’nden gelmişti. Surlariçi’nde yaşayan çocuklara okul sonrası etüt eğitimi verecek olan HASDER binayı tadil etmiş ama çalışmaya başlayamamıştı.

Çünkü bir çete binanın kendi kullanımlarında olduğu havasıyla etrafa zarar vermeye başlamıştı. Duvarlara yazılarla aidiyetlerini ortaya koyarken, geceleri bahçede yakılan ateş etrafında toplanıyorlar filmlerdeki gibi.

Diyalogla sorunu çözemeyeceğini gören HASDER yetkilileri yaşları 16-20 yaşlarında olan gençleri polise şikayet ediyor.

Mahalle halkıyla konuşulduğunda “korku”nun bölgede hakim olduğunu görüyoruz.

Kendilerini polise şikayet edenin kilise karşısında ikamet eden biri olduğunu düşünen gençler, gece evi kuş lastiğiyle taş yağmuruna tutarak, kendileri cezayı veriyorlar suçlu gördüklerine. Ne haddine ki mahalleli onları polise şikayet edecek anlayışının sonucu olarak.

Bölgedeki küçük işletmeler haraca bağlanmış bile, gençlere itiraz edenler tehditten nasibini almış, korkudan kimse gazeteye açıklama yapmak istemiyor. Ta ki ev taşlama sonrası ‘korkunun ecele faydası yok’ düşüncesiyle mahalleli daha net konuşmaya başladı.

Karanlık bastırınca evlerinden dışarı çıkmaya korkar oluyorsa benim halkım polisi, merkezi ve mahalli yönetimleri sorgulamaya geç kalmışız demektir.

Vakıf üyelerinin ısrarı karşısında ancak polis konuya eğiliyor. Polisin bu sorunun üzerine eğilmesinde bir isteksizlik olduğunu söylemek maalesef yerinde bir ifadedir.

Neden sorusunun yanıtını bilmiyorum ama bu çocuklar, çete yapısından sıyrılıp normal yaşama döndürülemezlerse kendilerini daha büyük suçlarla, geriye dönüşü olmayan acıların içinde bulacaklar.

Cumhurbaşkanı, hükümet, Lefkoşa Belediyesi ve polisin bu konu üzerine samimiyetle kafa yorması zaruridir. Hem insanların güvenliğinin korunması hem de bu çocukları kazanabilmek için lütfen herkes üzerine düşeni yapsın.

vevobahis - venüsbet - youwin - betxlarge - kralbet

YORUM EKLE

banner12

banner1