banner2

YDP'nin hedef kitlesi Halkın Partisi seçmeni

Yeni Doğuş Partisi’nin, hükümetin birinci yılını değerlendirdiği basın toplantısında yer alan söylem ve eleştirilerde kullanılan ifadeleri analiz ettiğimde Halkın Partisi’ne oy verenleri hedef kitlesine koyduğunu tespitine vardım.

Parti Başkanı Erhan Arıklı, stratejik olarak hükümetin zayıf noktalarına ağırlık verdi. Koalisyon ortaklarının muhalefetteyken önem verdiği ama hükümet ortağı olunca adım atmadığı konulara vurgu yaptı.

Dörtlü koalisyonun, “al gülüm ver gülüm”, “bana dokunma, ben de sana dokunmayım” şeklinde bir ilişki içinde olduğu iddia edilen basın toplantısında, ülkede var olan sorunların çözüm adresinin YDP olduğu gösterilme gayreti vardı. Muhalefet partisi için bu söylemler normal.

Basın toplantısını baştan sona titizlikle dinleyip, mimikler ve ses tonlarına bakarak, son seçimlerde Halkın Partisi’ne oy veren seçmene göz dikildiği şeklinde edindiğim kanaatimi güçlendirecek bazı örneklere yer vererek tespitimi daha iyi anlatabileceğimi düşünüyorum.

Hükümetin, yolsuzlukların üzerine gideceği iddiasıyla göreve geldiğini anımsatan Erhan Arıklı, özellikle Halkın Partisi’nin hükümet öncesi bu yönde gösterdiği hassasiyeti yeterince ortaya koymadığını ısrarla vurguladı. Dönem dönem açıklamalarla sürecin takipçisi izlenimi verilmesine rağmen, herhangi bir sonuç olmaması ilk eleştiri olarak getirildi.

Erhan Arıklı’nın hükümete yönelik eleştirileri sırasında, eleştiri dozajının yoğunluğunu Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’a yönlendirdiği konuların başında bet ofisleri meselesi vardı. Bet ofislerinin kapatılacağı iddiasına rağmen, hükümetin bunu yerine getirmediği eleştirisini yaparken, denetimin nasıl yapıldığıyla ilgili taleplerine bir yıldır yanıt verilmemesini de eleştirdi.

Kudret Özersay’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalarını da, “ söylemler hükümeti mi temsil ediyor, Halkın Partisi’ni mi belli değil?” şeklinde eleştirirken, hükümetin Kıbrıs sorununda bir politikasının bulunmamasını eleştiren Arıklı, suçlamalarını sıralarken Özersay’a özel olarak eğildi.

Dome Hotel tartışmalarıyla ilgili hükümete yönlendirdiği eleştirilerini de Halkın Partisi ile sonlandıran Erhan Arıklı, Kudret Özersay’ın bu konuda açıklaması bulunmayan tek kişi olduğunu ifade ederek, Sayın Özersay, Dome Hotel’in kiralanmasıyla ilgili ne düşünüyor diye sordu?

“Hepsi çamura bulaştı” şeklinde koalisyon ortaklarını eleştiren Arıklı, yine mesajını Halkın Partisi’ne getirerek, “bazı partiler hükümete çok iddialı geldi, idealisttiler, ama bir şey yapmadı. Koltuk tatlı geldi”

Hedefini basın toplantısının sonunda net olarak ilan eden Arıklı, YDP’nin bölgelerde düzenlediği kahvaltılara katılanların sayısının Halkın Partisi kurultayına giden üyelerden fazla olduğunu kıyaslaması yaparak, başlıkta kullandığım kanaatimi doğrulamıştır.

 

YDP, eleştirilerinde Utku Karsu’nun karikatürlerine sarıldı

Tüm bunlar yanında, değinmeden geçemeyeceğim bir ayrıntı daha var. Basın toplantısı Barış Manço’nun Domates Biber Patlıcan şarkısı eşliğinde gazetelerde hükümet icraatlarını eleştiren manşetlerin gösterimiyle sonuçlandı.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce YDP’nin organize ettiği bir grup, gazetemizde yayınlanan bir karikatürü protesto etmek için bizlere siyah çelenk bırakmışlardı. Hatta, karikatürist arkadaşımızın işten çıkartılması talep edilmişti.

Şarkı eşliğinde gösterilen gazete manşetleri yanında Utku Karsu’nun zamlarla ilgili karikatürlerine de yer verilmesini şaşkınlıkla izlerken, her karikatür gösterilirken partililerin yüzündeki gülümsemenin arttığını not etmeden geçemezdim.

Bir eserini beğenmedikleri kişiyi linç etme girişiminde bulunan bir kitle, daha sonra onun eserlerini kendi argümanını güçlendirmek için kullanabiliyor. Bunu da gördük. Şaşırdım, ama sevindiğimi de eklemek isterim.

YORUM EKLE

banner12

banner1