banner2
banner34

Sahurda ve iftarda bol su için çünkü...

Ramazan ayında sağlıklı beslenin

Sahurda ve iftarda bol su için çünkü...
banner45
banner46

Funda BİLGİNER (Diyetisyen)

Bu sene Ramazan’ın yılın sıcak günlerine denk gelmesinden dolayı özel bir beslenme programı da uygulamamız gerekmektedir.

 Ramazan süresince normal beslenme düzenimiz günde 5-6 öğünden 2-3 öğüne düşmektedir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler eğer sağlıklı beslenirlerse vücutta bir tazelenme de yaşanacaktır; toksik maddeler atılacak, sindirim sistemi dinlenecek ve temizlenecek ve en başta ruhsal bir dinginlik de yaşanacaktır.

 Maalesef çoğu kişi için oruç tutmak sağlıksız beslenme ile eşdeğer yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra ramazan yıl içerisinde en fazla kilo alınan da dönem, elbette ramazan ruhunu hissetmeliyiz ama bunu sevdiğiniz yiyecekleri yiyerek, kilo almanın yanı sıra birçok hastalıklara da davetiye çıkartmaktadır.

  *Oruç tutan kişilerin sıvı alımı her zamankinden biraz daha fazla olmalıdır. Ortalama 2 lt içiyorsanız iftar ve sahur arasında 2,5 lt'ye kadar çıkarmalısınız.

 *Yemeklerinizde baharat kullanımını azaltın çünkü bol baharatlı yiyecekler susuzluk hissini de artıracaktır.

 *Çoğu kişi uykuyu bölmemek için yiyip yatmaktadırlar. Sahura muhakkak kalkın, günler uzadıkça kan şekeri düzensizliği daha çok görülebilir.

 *Sahurda kompleks karbonhidratlı yiyecekler yemeğe çalışın ki gün boyu kendinizi daha enerjik hissedersiniz; tam buğday unundan ekmek veya pide, müsli ve beraberinde süt, peynir veya yoğurtla dengeleyin. Mümkün olduğu kadar kızartmalar, şarküteri ürünleri, mayalı ve yağlı besinlerden uzak durun.

 *Hazımsızlık, mide ağrısı, mide bulantısı, gaz, yanma, kabızlık ve konsantrasyon sorununu önlemek için sahurda mideyi asla tıka basa doldurmayın. Yavaş ve az miktarda sık sık yemeğe çalışın.

 *Orucu su ile açın ve sonrasında çorba ile devam edin. Mümkün olduğu kadar çorbadan sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar bir ara verin sonrasında etli sebze yemeği veya ızgara et yanına salata veya kurubaklagil yemeği ve yanında yoğurt, çok az pilav veya makarna veya ekmek ile devam edin. Meyve veya tatlıyı yemekten hemen sonra değil yaklaşık 1,5-2 saat sonra tüketmeye çalışın.

banner37
 *Günde 2 porsiyon meyve tüketin, tatlı ihtiyacınızı ise hamur işi tatlılar yerine komposto veya sütlü tatlılardan tercih edin.

 * Ramazan akşamında yemekleri pişirme tekniği de önemlidir. Izgara, haşlama, fırında pişirme yöntemlerini uygulayın.

 *Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Kızartma yerine sebzeleri fırında veya ızgara yapabilirsiniz, hem lezzetli hem de daha sağlıklı olacak.

 *Beslenmenize folik asitten zengin besinler ilave edin; tam buğday unu, kuru fasulye, nohut, mercimek, ıspanak, roka, semizotu, fındık, badem, ceviz.. Folik asit ramazan ayında kalbinizi de koruyacaktır.

 *Günde 1 öğün yemek yemekten kaçının, düzenli bir beslenme programı uygulayın.

 *Ağır ve aşırı yemeklerden kaçının, kalp krizlerinin, tansiyon problemlerinin en çok görüldüğü bir döneme de dönüştürebilirsiniz.

 *Çay veya kahveyi yemeklerden hemen sonra değil en az 30 dakika sonra tüketmeye çalışın.

 *Mutlaka iftardan sonra en az 30 dakika bir yürüyüş yapmaya çalışın, hem kan şekerinizi kontrol edecek hem de metabolizmayı hızlandıracak.

 *Bütün gün aç kalıp sonrasında bütün yemekleri yeme isteğinden uzak durmalı, kendimize bir beslenme programı oluşturmalı, yavaş ve uzun süreli keyfini çıkartarak yeme alışkanlığı edinmeliyiz.

Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2018, 06:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1