Prof Dr. Salih Saner açıkladı: Maraş depreminin Kıbrıs etkisi tamamlandı

KIBRIS

YDÜ Öğretim üyesi Prof Dr. Salih Saner, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremin sonrasında yaşanan tüm depremleri analiz ederek yaptığı değerlendirmede, bu depremin Kıbrıs’a etkisinin tamamlandığını açıkladı.

Prof Dr. Salih Saner’in gelinen süreçle ilgili oluşturduğu şekiller üzerinden yaptığı değerlendirme şöyle:

Deprem fay ve zonlarıyla ilgili haritalardan sonra sizleri rahatlatıcı başka veriler ve gözlemlerimi sunacağım. Şubat ayı boyunca her gün Kıbrıs yöresinde oluşan depremleri izlemeye aldığımızda büyük çoğunluğu Kıbrıs’ın doğusunda karada ve denizde yer alan 387 deprem olduğunu görmekteyiz (Şekil 1).

Bunlar Kahraman Maraş depreminin tetiklediği dördü hariç hissedilemeyecek kadar küçük depremlerdir. Her gün oluşan depremleri bir bar çarta koyarsak 6 şubat öncesi çok çok düşük günlük deprem olurken 6 şubatta bir günde 58 deprem oldu. Takip eden günlerde günlük oluşan bu küçük depremler ay sonundaki miktarları azalarak ay başındaki dengeye ulaştıeprem sa. (Şekil 2).

Şekil 3 teki deprem büyüklüğü histogramına bakıldığında doğal dağılımlardan beklendiği şekliyle Gaussian dağılıma (simetrik eksiksiz çan şekli) erişilmiş olması da Kıbrıs yöresinde Kahraman Maraş depremi etkisini tamamladığını söyleyebiliriz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.