banner2

Çare, çadır değil, üniversitelerle iş birliğidir

Yeniboğaziçi İlkokulu, Erenköy Lisesi ardından bir bir okullarımızın depreme dayanıklı olmadığı ve yıkılma tehlikesi taşıdığı raporları geliyor ve gelmeye devam edecek.

Kamuoyunun şeffaf olması için çağrıda bulunduğu hükümet, raporlarla ilgili ketumiyetini korurken okullar çadır kentlere dönüştürülmeye başlandı.

NKL’de bir sınıfın derslerini okul bahçesinde yapması, ardından da ailelerin çocuklarını okula göndermemesiyle başlayan tepkisel duruş, okul binasının denetimden geçirilmesini zorlamıştır. Sonuç, derslerin okul binasında yapılamayacağı için kurulan çadırlarda online destekli devamı şeklinde karar alınmış ve okul bahçesi askerin yardımıyla çadırlarla donatıldı.

Bu çok kötü bir karardı. Savaş yıllarıyla kıyaslanırken bir adım ileri gidilmeyen bir toplum profili çizilmesini sağlamıştır.

Yarın yağmurun, gelecek haftalardan sonra sıcakların bastıracağı bir ortamda konuşlandırılan çadırlarda eğitimim mümkün olmayacağı hatta öğrencilerde daha kötü izler bırakacağı bile hesaba katılamadı. Katılmadı ki daha olası formüller bile düşünülmemişti.

Dün itibarıyla üniversitelerin kampüslerini bu eğitim dönemi için açması yönünde öneriler geleme başlamıştı. Bu sabah DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın’dan “Önümüzdeki haftadan itibaren üniversitemiz laboratuvar ve derslikleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen okullarımız tarafından kullanılmaya başlanacaktır” şeklinde beklenen açıklama gelmiştir.

Mağusa’daki diğer üniversitelerin de sınıf imkanları doğrultusunda böyle bir hizmete açık oluklarından eminim. Hatta bir bir okullarla ilgili raporlar geldikçe diğer bölgelerde de benzer iş birliklerine gidilmeye ihtiyaç duyulacaktır.

Öğleden önce sınıflar ilk ve ortaokul-lise öğrencilerinin hizmetine, öğleden sonra hatta gerekirse de akşamüzeri üniversitelerin hizmetine sunulacak bir formüle bu dönem için itiraz gelmez.

Toplumsal destek bu yönde hazır olmasına rağmen hükümetin kurumlar ve sivil toplumla işbirliğine girmekten kaçınması, sonrasından düzeltilecek hatalı kararlar almalarına ve zaman kaybına yol açmaya devam ediyor.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın bugünlerde 200 okulda yaptığı denetimlerle ilgili raporu hükümetle paylaşmasının ardından Mağusa’da yaşanan sorunun diğer bölgelere de yayılması bekleniyor.

Türkiye’deki deprem sonrası ülkemizdeki fiziki yapıları sorgulamaya başlamamızla birlikte eğitim kurumlarımızın altyapılarının ne kadar kötü olduğunu gördük.

Aslına bunu bize göstermeye çalışanlar vardı ama biz dinlemedik. Öğretmen sendikaların her yaz madde madde sıraladıklarını hepimizin es geçip üzerinde durmadığımız gerçeği umarım ders almamızı sağlamış ve bundan sonra kendimize sahip çıkarız.

YORUM EKLE

banner12

banner1