Asgari ücret: 29.516 TL

Cezaevindeki yemek: 37 bin TL

Net Asgari ücretler bir ailenin geçinmesi beklenirken, büyük tartışmalara yol açan cezaevi yemek ihalesi kapsamında her bir kişi için devlet aylık 37 bin TL yemek ücreti ödüyor.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, cezaevi yemek ihalesinin gecikmesi nedeniyle devletin yemek maliyetinin katlanarak arttığına vurgu yaptı.

Yüksek olduğuyla ilgili kamuoyunda büyük yankı uyandıran cezaevinde yatanlara verilen yemeklerin ücreti ne asgar ücret ve hayat pahalılığının da eklenmesiyle kasım ayında 736 TL olan bir kişinin üç öğün yemek tutarı bugün bin 236 TL’ye yükseldi.

BAĞIMSIZ TV’de Ali Baturay ve Emin Akkor’un hazırladığı Empati programına konuk olan Güven Bengihan mevcut durumda cezaevi yemeklerinin sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günlük maliyetinin yaklaşık olarak 1.236 TL'ye ulaştığını vurgularken bu rakamın yıllık 530 milyon TL’ye ulaştığını ve bu maliyetin normal olmadığını belirtti. İtirazlar nedeniyle yeni yemek ihalesinin tamamlanmadığına dikkat çeken Bengihan, cezaevinde bir mahkumun günlük yemek maliyetinin bu kadar yüksek olmasının sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

Maliyet günlük 1 milyon 200 TL’yi buluyor

Bengihan, cezaevindeki mahkum sayısının 953 kişi olduğunu ve bu nedenle günde yaklaşık 1 milyon 200 bin TL harcandığını ifade ederek, bu maliyetlerin kontrol altında tutulması gerektiğini vurguladı. Özellikle insan hakları ve onuruna uygun muamele konusunda titizlikle hareket ettiklerini ve mahkumların yemeğini alması konusunu önemsediklerini belirtti.

Bu rakamların kabul edilebilir olmadığını kaydeden Başkan Bengihan, konuyla ilgili detaylı araştırmaların yapılması gerektiğini ve bu şekilde gereksiz harcamaların önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Sonuç olarak, cezaevlerindeki yemek maliyetlerinin standartlara uygun olması ve mahkumların insan haklarına saygı gösterilerek muamele görmesi gerektiğini vurgulayan Bengihan, konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

İsias Otel duruşmasında Erdem Yıldız’ın avukatı: Müvekkilim o tarihlerde yurt dışındaydı İsias Otel duruşmasında Erdem Yıldız’ın avukatı: Müvekkilim o tarihlerde yurt dışındaydı

Asgari ücretli cezaevine teşvik ediliyor

  • Asgari ücretin 29.516 TL olduğu KKTC’de cezaevinde yatanlara verilen yemeğin bedeli ise 37 bin TL. Verilere göre cezaevindekiler asgari ücretlilerden daha iyi koşullarda yaşam sürüyor.

Editör: TE Bilisim