banner2
banner34

7 soruda skandal

7 soruda skandal
banner45

1- Mossack Fonseca nedir?



Mossack Fonseca bir hukuk ve mali müşavirlik firması. Özellikle offshore şirketlere hizmet veriyor.

2- Şirket nerede?



Mossack Fonseca’nın merkezi Panama’da. Ama 42 ülkede faaliyet gösteriyor. İsviçre, Güney Kıbrıs ve Virgin Adaları gibi ‘vergi cenneti’ bölgelerde oldukça aktif.

3- Ne kadar büyük?



Mossack Fonseca, bugüne kadar 300 binden fazla şirketle çalıştı.

4- Ne kadar belge sızdırıldı?

banner37


Bu olay, bugüne kadar gerçekleşen en büyük doküman sızıntısı olarak kabul ediliyor. Toplam 11.5 milyon Mossack Fonseca dokümanı sızdı. Dosyaların boyutu 2.6 terabayt.

5- Offshore şirketleri kullananlar sahtekar mıdır?



Hayır, offshore şirketleri kullanmak uluslararası hukuku ihlal anlamına gelmiyor. Birçok ülkede işadamları kur rejimlerinden korunmak için paralarını offshore şirketlerde tutmayı tercih ediyor.

6- Sahtekarlar offshore şirketlerini kullanır mı?



Evet, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, offshore şirketler aracılığıyla vergiden kaçmanın yolsuzluk kapsamında değerlendirildiğini söylemişti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) bünyesinde vergi cennetlerindeki gizliliğin ortadan kaldırılması adına girişimler var.

7- Mossack Fonseca sızan belgeler için ne diyor?



Herhangi bir yasayı çiğnemediğini iddia eden şirket, “Hizmetlerimizin istismar edilmesi üzüntü vericidir” dedi. Şirketin kurulduğundan bu yana kara para aklamayla mücadele anlamında tüm yetkililerle işbirliği yaptığını belirten Mossack Fonseca yönetimi, aracıların yaptığı işlemler nedeniyle kendilerinin suçlanamayacağını da savunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2016, 06:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1