banner2
banner34

ABD Türkiye’nin operasyonunu duyurdu

ABD, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde uzun süredir planladığı operasyon için yakın zamanda harekete geçeceğini duyurdu.

ABD Türkiye’nin operasyonunu duyurdu
banner45
banner46

Beyaz Saray’dan, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” açıklaması yapıldı.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, IŞİD’i yenen ABD kuvvetlerinin artık doğrudan (operasyonun yapılacağı) bu bölgeden çekileceği vurgulandı.

ABD hükümetinin, Suriye’de tutuklanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD’nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

banner37
Açıklamada, “Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak” denildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, görüşmede Erdoğan “PKK-YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu” ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı açıklamalarının ardından Twitter hesabında “Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur” mesajını paylaştı.

ABD, Suriye sınırında müşterek güvenli bölge oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı ancak Erdoğan, ABD ile varılan anlaşma kapsamında yeterli ilerleme sağlanamadığı eleştirisinde bulunuyordu.

Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Fırat’ın doğusuna operasyon için ‘hazırlıkların tamamlandığını’ söylemiş, güvenli bölge ile ilgili olarak da Suriye’de güvenli bölge planlarının ‘Suriyelilerin eve dönüşü için en makul ve insani yol’ olduğunu aktarmıştı. Erdoğan, “Bu bölgede 2 milyon kişiyi iskan etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1