banner2
banner34

Askerleri bile bile ölüme gönderdiler

Askerleri bile bile ölüme gönderdiler
banner45

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgalinde Rus ordusu, hiç beklemediği bir kayıp yaşadı. ABD merkezli düşünce kuruluşu Rand Corporation ve İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre Rusya'nın işgalin başında 2.700 tankı vardı. Fakat işgalin ilerleyen günlerinde Rus tanklarının imha ya da terk edilmiş görüntüleri ortaya çıktı. Bu durum Rusya için ciddi bir sorun haline geldi. 

Ukrayna, Rusya'nın 1000'e yaklaşık tankını kaybettiğini bunların çoğunun imha edildiğini bazılarının ise terk edilmiş bir halde bulunduktan sonra el değiştirdiğini öne sürdü. Rusya'nın kayıpları Batı'nın verdiği gelişmiş tanksavar silahlara bağlansa da asıl gerçek bambaşka çıktı.

''YÜRÜYEN TABUTLAR''

Ukrayna savaşı için Sovyet döneminden kalma tanklarını sahaya süren Moskova araçlarını 'yürüyen tabutlar' haline getiren ölümcül tasarım hatasını görmezden geldi ve bunun sonucunda yüzler kayıp verildi.

banner37
Rus tankların taretinde Batı tanklarının aksine silindir hazneye 40 adet mermi istiflendiği için tanklar olası kazalara karşu savunmasız hale geliyor. Tanklardan yapılan herhangi bir ateşleme ise haznede zincirleme reaksiyona neden oluyor ve bu durumda tanktaki tüm mühamimmatlar patlamaya başlıyor. 

Yeni Amerika Güvenliği Merkezi'nden danışman Sam Bendett CNN'e yaptığı açıklamada Rus tanklarındaki temel sorunun bir tasarım hatası olduğuna dikkat çekerek "Reaksiyona neden olan herhangi bir vuruş mühimmatı ateşleyerek büyük bir patlamaya neden olur ve taret tam anlamıyla havaya uçar" dedi.

MOSKOVA BU HATAYI BİLİYORDU

Rusya, tanklardaki bu ölümcül hatanın farkındaydı ve Çeçen Savaşlarında araçlara daha az mermi koyarak tank kayıplarının önüne geçiyordu. Fakat Ukrayna'da durum böyle olmadı. Rus birlikleri, tanklara olabildiğince mühimmat yüklediler.

Savunma sanayii analisti ve eski İngiliz Ordusu subayı Nicholas Drummond Rus tanklarında meydana gelebilecek patlamalarda mürettebat üyelerinin neredeyse hiç şansı olmadığını belirterek, "İlk saniyede çıkamazlarsa küle dönerler" dedi. Bu açıklama da Putin'in askerlerini bile bile ölüme gönderdiği yorumlarına neden oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1