banner2
banner34

Batı Medyası Darbeyi Böyle Yorumladı!

Aljazeera Türk, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Batı medyası, olayın iç yüzünün araştırılması ve anlatımındansa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilere ağırlık verdi.

Batı Medyası Darbeyi Böyle Yorumladı!
banner45

 Göstericilere ‘koyun’, Türk hükümetine ‘seçilmiş diktatörlük’ benzetmeleri yapan, Gülen ve takipçilerinin darbedeki rolünü sadece bir ‘iddia’ olarak sunan Batı medyasındaki manipülasyon ve dezenformasyon örneklerini derledi. 

Darbe ihtimaliyle ilgili ilk ses getiren yazı, 21 Mart’ta ABD'li Ortadoğu uzmanı Michael Rubin’den geldi. 2002-2004 arasında Pentagon’a danışmanlık yapan Rubin’in Newsweek’tede yayımlanan yazısında “Türkiye’de durum kötü ve daha kötüye gidiyor. Türkler ve Türk ordusu, Erdoğan’ın Türkiye’yi uçuruma sürüklediğini gün geçtikçe daha fazla anlıyor” ifadelerini kullanmış; darbe yapması halinde Türk ordusunun zor duruma düşmeyeceğini öne sürmüştü.
Darbe ihtimalinin eskisine göre dile getirilmediği Türkiye kamuoyunda bu yazının yankı bulması üzerine, Genelkurmay Başkanlığı, 'ordu içindeki paralel yapı faaliyetleri' ve 'darbe yapılacağı' söylentilerine yanıt vermişti. Açıklamada, 'demokrasiye bağlılık' vurgusu yapılmış, "Hiçbir yasa dışı, emir-komuta hiyerarşisi dışı oluşum ve/veya harekete taviz verilmesi söz konusu değildir" ifadesi kullanılmıştı.
Ancak darbeyi teşvik etmediğini, sadece analiz yaptığını söyleyen Rubin’in dile getirdiği ihtimal, 15 Temmuz’da gerçekleşti. Girişimin daha ilk saatlerinde “Neden darbe Türkiye için umut olabilir?” başlıklı bir yazı Rubin’in imzasıyla New York Post’ta yayımlandı. O sıralarda Amerikan Fox News kanalında konuşan Emekli Yarbay Peters Türkiye hakkında şöyle dedi: ‘Darbe başarılı olursa İslamcılar kaybeder, biz kazanırız.’
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2016, 05:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1