banner2
banner34

Bilim dünyasında heyecanlandıran buluş: Kendi kendine üreyen robot üretildi

Bilim dünyasında heyecanlandıran buluş: Kendi kendine üreyen robot üretildi
banner45

Gelişen teknolojiyle beraber sağlık alanında da köklü değişimler yaşanıyor. Son yıllarda hayatın pek çok alanında kullanılmaya başlanan robot teknolojisiyle ilgili bilim dünyasında ses getiren bir buluş gerçekleşti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Tufts Üniversitesi ve Vermont Üniversitesi'ndeki görev yapan biyoloj ve bilgisayar bilimcileri tarafından yürütülen çalışmalarda, ilk kez kendi kendini kopyalayarak çoğalabilen canlı robotlar üretti. Kurbağa hücrelerinden üretilen Xenobots 3.0 isimli organizmalarla, insan hücrelerinin faaliyetlerinin kontrol edilebilmesi mümkün hale gelecek.

KANSER VE YAŞLANMAYA ÇARE OLABİLİR

banner37
Bilim insanları, kendi kendini kopyalayan canlı biyo-robotların; travmatik yaralanmalar, doğum kusurları, kanser, yaşlanma ve daha fazlası için kişiselleştirilmiş ilaç tedavisine olanak sağlayacağını söylüyor.

Vermont Üniversitesi'nde bilgisayar bilimcisi ve robotik uzmanı olarak çalışan Joshua Bongard, “Daha önce yürüyen Xenobot'ları ve ardından yüzen Xenobotlar’ı geliştirmiştik. Şimdi de bu çalışmada, kendini kopyalayabilen Xenobot'ları ürettik" ifadelerini kullandı.

"HÜCRELERE NE YAPMALARI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ"

Tufts Üniversitesi'nden Michael Levin ise, "Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde, insan hücrelerine ne yapmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Travmatik yaralanma, doğum kusurları, kanser ve yaşlanmanın çözümü bu sayede mümkün olabilir. Bütün bu farklı problemler burada ortaya çıkıyor. Çünkü hangi hücre gruplarının inşa edileceğini nasıl tahmin edip kontrol edeceğimizi bilmiyoruz. Xenobot'lar bize bunu öğretecek" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1