banner2
banner34

Çinli Bakan Vang: Savaş ile barış arasında seçim gerekiyor

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasının tüm dünyayı etkileyen kritik bir eşiğe geldiğini belirterek savaş ile barış arasında seçim yapılması gerektiğini vurguladı.

Çinli Bakan Vang: Savaş ile barış arasında seçim gerekiyor
banner45

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasının tüm dünyayı etkileyen kritik bir eşiğe geldiğini belirterek savaş ile barış arasında seçim yapılması gerektiğini vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Vang, Cohen ile görüşmesinde, çatışmanın bütün dünyayı etkilediğini belirterek "İsrail-Filistin çatışmasında savaş ile barış arasında seçim gerekiyor." ifadesini kullandı.

Çin'in çatışmanın tırmanmasından, bölgedeki gerilimden ve sivil can kayıplarından endişe duyduğunu, sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemleri kınadığını kaydeden Vang, "Nefsi müdafaa her ülkenin hakkıdır ancak uluslararası insani hukuka uyulmalı, sivillerin güvenliği korunmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Vang, İsrail ile Filistin arasında tekrar eden çatışmalardan çıkan acı derslerin sürdürülebilir güvenliğin ancak ortak güvenlik anlayışıyla mümkün olduğunu gösterdiğine işaret ederek İsrail'in meşru güvenlik endişelerinin ancak siyasi çözüm doğrultusuna bağlı kalarak çözülebileceğini vurguladı.

İki devletli çözümün uluslararası toplumun mutabakatı olduğunun altını çizen Vang, "Umarız İsrail ve Filistin, bugünkü ve gelecek nesillerin uzun dönemli barış ve güvenliği için en kısa sürede iki devletli çözüm yoluna döner, barış görüşmelerini sürdürerek Arap ve Yahudi uluslarının uyum içinde bir arada yaşayacağı iki devleti, Filistin ve İsrail'i hayata geçirirler." diye konuştu.

banner37
Vang, mevcut durumda en önemli önceliğin gerilimin daha fazla tırmanmasının ve daha ciddi felaketlerin önlenmesi olduğunun altını çizdi.

"Gazze'nin silah ve mühimmata değil gıdaya ve ilaca ihtiyacı var"

Çin Dışişleri Bakanı, Filistinli mevkidaşı Maliki ile görüşmesinde de Çin'in Filistin'deki ve özellikle Gazze'deki zor durum nedeniyle Filistin halkına sempatilerini ileterek acil ateşkesin sağlanarak savaşa son verilmesi ve Gazze halkının temel yaşam koşullarının sağlanması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin sorumluluklarını yerine getirmesi ve uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Vang, bölge dışı ülkelerin özellikle büyük güçlerin tarafsız ve objektif davranması, gerilimin düşürülmesinde yapıcı rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Vang, "Gazze halkının silah ve mühimmata değil güvenliğe, gıdaya ve ilaca ihtiyacı var. Gazze Şeridi'nde jeopolitik hesaplara değil, savaşı durduracak, barışı teşvik edecek çabalara ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Filistin sorununun çözümünün tek yolunu iki devletli çözümün uygulanması ve Filistin halkına yaşama, devlet kurma ve topraklarına geri dönme hakkının verilmesi olduğunu vurgulayan Vang, sorunun çözümü için geniş çaplı, İsrail ile Filistin arasında barış görüşmelerini teşvik edecek, bu amaç doğrultusunda bir takvim ve yol haritası belirlemek üzere yetkin ve etkili bir barış konferansının en kısa sürede toplanması çağrısında bulundu.

Vang, Çin'in ateşkes, şiddete son verilmesi ve barışa dönülmesi için elinden geleni yaptığı, Filistin sorununda daima uluslararası eşitliğin ve adaletin yanında olacağını ve soruna kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözümün en kısa sürede bulunması için uluslararası toplumla çalışmayı sürdüreceğini bildirdi.

Filistinli Bakan Maliki de Çin'e Filistin sorununda adaleti savunduğu, açık ve güçlü bir ses olduğu ve Filistin halkının yanında durduğu için teşekkür ederek uluslararası toplumun desteğiyle Filistin meselesinin kökenindeki sorunun çözülmesini ve bağımsız bir devlet kurulmasını dilediklerini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1