banner2
banner34

Dünyayı sarsacak iddia

Yaklaşık iki haftadır hükümetin kapalı olduğu ABD'de çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.

Dünyayı sarsacak iddia
banner45

ABD'de Meksika Duvarı ödeneği konusunda anlaşmaya varılamaması sebebiyle hükümet iki haftadır kapalı durumda.
ABD tarihindeki en büyük üçüncü hükümet kapanması olan son kapama, dokuz departman ve binlerce federal hükümet çalışanını olumsuz etkiliyor.
Temsilciler Meclisi, Kongre ve Başkan Trump arasında gidip gelen ve bir türlü onaylanmayan bütçenin ABD'nin ilk önceliği olmadığı öne sürüldü.
ABD'li yayın kuruluşu The Intercept, ABD hükümetinin önceliğinin İsrail'e boykot uygulayan firmalara yaptırım hazırlığı olduğu iddiasını ortaya attı.
İddianın gerçek olması durumunda küresel ticaret büyük sekteye uğrayabilir.
İddiaya göre Cumhuriyetçiler egemenliğindeki ABD Kongresi, ABD hükümetine İsrail'i boykot eden firmalarla tüm ilişkiyi kesme hakkı tanıyacak.
Cumhuriyetçiler tarafından Kongre'ye sunulması planlanan İsrail tasarısının Demokratlar'dan da destek alacağı tahmin ediliyor.
Böylece Boykot, Tecrit, ve Yaptırımlar Harekâtı olarak bilinen ve İsrail'e yönelik ekonomik ve siyasi baskıyı artırmaya çabalayan küresel kampanyaya ket vurulması hedefleniyor.

banner37
Benzer bir tasarı geçtiğimiz yıl yine Kongre'ye gelmiş ve tasarı kapsamında İsrail'i boykot eden işletmelerin ABD'li firmalarla iş yapmasına engel konulmak istenmişti fakat tasarı onaylanmamıştı.
Benzer bir tasarının ABD'deki 26 eyalet tarafından da kabul edildiği biliniyor.
ABD'de iki federal mahkeme İsrail'i boykot eden şahıslara ve firmalara karşı yaptırım uygulanmasının anayasaya aykırı olduğu kararını vermişti.
Liberal gruplar İsrail tasarısının kabul edilmesi durumunda anayasanın çiğneneceğini söylüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak tanıdığını duyurmuştu.
Trump’ın kararına dünya genelinde başkentlerden eleştiri ve kınamalar yükselmişti.
Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, geçen aralık ayında BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edilmişti.
ABD Kudüs Büyükelçiliği'nin açılışı 14 Mayıs 2018'de gerçekleşti.
ABD Başkanı Donald Trump açılış töreninde bizzat yer almasa da videokonferansla konuşma yaptı ve kızı ve danışmanı Ivanka Trump ve başkan yardımcısı Jared Kushner, kendisini temsil etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2019, 06:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1