banner2
banner34

Fransa'daki seçimlerde sonuç ikinci tura kaldı

Fransa'daki seçimlerde sonuç ikinci tura kaldı
banner45

Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen ikinci tura kaldı.

Ülkede 12 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, yerel saatle 20.00'de sona erdi.

Kamu yayıncısı France Info, Le Monde ve France 24'ün hazırlattığı sandık çıkışı anketine göre hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi.

Seçimde 32 milyondan fazla oy sayıldı. İlk sonuçlara göre mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 27,8'ini rakibi aşırı sağcı aday Marine Le Pen yüzde 26,25'ini aldı.

Resmi sonuçlar 13 Nisan'da açıklanacak

banner37
İlk turda ilk iki sırayı alan Macron ve Le Pen, 24 Nisan’da düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacak.

İlk tur seçimin resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan’da açıklanacak.

İkinci turda kazanan aday, 13 Mayıs'a kadar görevini devralacak.

Macron ve Le Pen, 2017'de de cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu ilk iki sırada bitiren adaylar olmuştu.

İkinci turda yüzde 66,1 oy alan Macron cumhurbaşkanı seçilmişti.

Macron'un Ukrayna savaşıyla bağlantılı olarak üstlendiği sorumluluklarla, girişimlerle ilave bir görünürlük kazandığını söyleyen Onaner, "Bunun da kamuoyu yoklamalarında da etkisi görüldü. Savaşın ilk haftalarında görevinin başında bir cumhurbaşkanı olarak üstlendiği rol kamuoyu yoklamalarında Macron'un oy oranının yükseldiğini gösterdi. Ama bunun etkisinin de seçimlere yaklaşılırken büyük ölçüde azaldığını ve tekrar dengelendiğini gördük" dedi.

İkinci turda aşırı sağın oylarının artıp artmayacağı konusunda ise "Bu risk var ama sonuçta önümüzdeki 2 hafta yürütülecek kampanya eminim Fransız seçmenlerin en sağduyulu kararları almasını sağlayacaktır. Mevcut kamuoyu yoklamalarından hareketle bir tespitte bulunmak gerekirse ikinci turda Macron'un kazanma şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ama Le Pen'in de 2017 seçimlerine kıyasla daha yüksek bir oy oranını alabileceğini gösteriyor" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1