banner2
banner34

Halkın isyanı

2019 dünyada "sokak protestolarının yılı" oldu

Halkın isyanı
banner45

Yolsuzluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, seçimlerde hile iddiaları, zamlar ve özgürlük talepleri gibi nedenlerle kitlesel gösterilerin yaşandığı 2019, dünya genelinde “sokak protestolarının yılı” oldu.

Emniyet güçleriyle göstericiler arasındaki çatışma ve şiddet ile yağma olaylarının sokakları yer yer savaş alanına çevirdiği bu halk hareketlerinde yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı, gözaltına alındı ve tutuklandı.

ASYA

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde protestolar, şüphelilerin Çin ana karasına iadesini kolaylaştırmayı öngören yasa tasarının nisanda parlamentoya sunulmasıyla tetiklendi. Tasarının geri çekilmesine rağmen barışçıl gösterilerin şiddet olaylarına evrildiği kentteki sokak olaylarında en az 5 kişi öldü, 5 binden fazla kişi gözaltına alındı. Endonezya’da öğrenciler; Hindistan’da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş’te Rusya’da da protesto gösterileri yer aldı.

AVRUPA

Çekya’nın başkenti Prag’da kasım ayında 200 binden fazla kişi, haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan Başbakan Andrej Babis ve Adalet Bakanı Marie Benesova’nın istifası talebiyle toplandı.

banner37
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin politikalarını protesto amacıyla geçen yıl kasımda başlayan sarı yeleklilerin gösterileri, ülke tarihinin en uzun soluklu hükümet karşıtı eylemleri oldu. Çekyanın başkenti Prag’ta ve İspanya’nın Katalonya bölgesinde de gösteriler düzenlendi.

GÜNEY AMERİKA

Bolivya’da, Şili’de, Kolombiya’da, Ekvador’da ve Haiti’de de eylemciler ile güvenlik güçleri karşı karşıya geldi.

ORTA DOĞU

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın şubat ayında 5’inci dönem için tekrar aday olacağını açıklamasının ardından ülke genelinde yaklaşık 3 milyon kişi, Buteflika rejiminin yönetimden tamamen çekilmesi talebiyle sokağa çıktı. Mısır’da başkent Kahire ve diğer şehirlerde üst düzey yetkililerin kişisel servet edinmek için kamu fonlarını kullanmakla suçlandığı eylüldeki protesto gösterilerinde, 11’i gazeteci olmak üzere 4 binden fazla kişi tutuklandı.

İran’da ve Irak’ta da protestolar düzenlenirken Lübnan da halkın isyanına tranıklık etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1