banner2
banner34

İran'da polisler liseli Asra Panahi'yi öldürdü!

İran'da polisler liseli Asra Panahi'yi öldürdü!
banner45
banner46

İran'da 13 Eylül günü başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı için ahlak polisi tarafından alındığı gözaltında komalık bir halde hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar sürüyor. Kadınların zorunlu başörtülerini çıkarmaları, saçlarını kesmeye başlamalarıyla alevlenen protestolar üniversitelere, liselere kadar sıçradı. Polis şiddeti nedeniyle şimdiye kadar onlarca kişi öldü. Son olarak da bir liseli genç, polislerin uyguladığı şiddetle öldürüldü.

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi'nin açıklamasına göre Erdebil şehrinde polisler, liseye düzenledikleri baskında, öğrencilerden 'dini lider' Hamaney'i öven marşı söylemelerini istedi. Marşı söylemeyen öğrencileri polis dövdü.

Polisin şiddetine maruz kalan öğrencilerden 16 yaşındaki Asra Panahi ise darp yüzünden iç kanama geçirerek hayatını kaybetti. Rejim yetkilileri ise Mahsa Amani de olduğu gibi ölüm sebebinin 'kalp rahatsızlığı' olduğunu iddia ettiler.

banner37
Öte yandan İran'da başlayan Mahsa Amini protestolarının ardından polisler sıklıkla eğitim kurumlarına baskın düzenlemeye başladılar.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1