banner2
banner34

Japonya ve Rusya arasında casus krizi

Japonya ve Rusya arasında casus krizi
banner45

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Japonya'nın Vladivostok Başkonsolosu Motoki Tatsunori'yi, Primorskiy Krayı bölgesine etkilerine dönük önemli ve dağıtımı sınırlı bilgileri para karşılığında toplarken suçüstü yakaladı.

Rusya, Japon Konsolosu istihbarat verileri toplarken yakaladı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Japonya’nın Vladivostok Başkonsolosu Motoki Tatsunori'yi, batı yaptırımlarının Primorskiy Krayı bölgesine etkilerine dönük önemli ve dağıtımı sınırlı bilgileri para karşılığında toplarken suçüstü yakalayarak gözaltına aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Japonya'nın Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve Japonya'nın Vladivostok Başkonsolosunun Rusya Federasyonu'na aykırı faaliyetleri nedeniyle ‘istenmeyen kişi’ ilan edildiği bilgisi verildi" denildi.

banner37
Başkonsolos Tatsunori'nin 48 saat içerisinde Rusya topraklarını terk etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Rusya’nın olayın ardından Japonya'ya nota verdiği aktarıldı.

JAPONYA'DAN DİPLOMATİK PROTESTO

Tatsunori Motoki'yi casusluk suçlamasıyla gözaltına alması iki ülke arasında krize neden olurken, Japonya'dan konuyla ilgili yeni hamle geldi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, ülkesinin Moskova'yı diplomatik yollardan protesto ettiğini açıkladı. "İstenmeyen kişi" ilan edilen Motoki’nin hiçbir yaşadışı faaliyette bulunmadığının altını çizen Hayashi, Motoki’nin gözünün bağlanmasının ve zor kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Hayashi, Rusya'nın, diplomatlarına yönelik tutumunun Viyana Konvansiyonu ve ikili diplomatik anlaşmaların ihlali anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

RUS BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Rusya'nın Japonya Büyükelçisi Mikhail Galuzin'i bakanlığa çağıran Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Mori'nin ise Rusya'dan resmi bir özür beklediklerini ve bu tür olayların bir daha yaşanmayacağına dair söz verilmesini talep ettiği öğrenildi. Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno da, Motoki’nin herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığını ifade ederek, Japon diplomatın hafta içinde Rusya’dan ayrılabileceğini bildirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1