banner2
banner34

Kabil Havalimanı'nda art arda patlama

Kabil Havalimanı'nda art arda patlama
banner45

Taliban'ın kontrolüne giren Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nda tahliye operasyonları sürerken iki noktada canlı bomba kendini patlattı. ‘Saldırı olabilir’ uyarılarına rağmen yaşanan katliamda 13’ü ABD askeri 90 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. Millî Savunma Bakanlığımız “Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanlığımız da saldırıyı şiddetle kınadı. Saldırının şokunu yaşayan ABD’de Başkan Biden bütün programlarını iptal etti.

13'Ü ABD ASKERİ 90 KİŞİ ÖLDÜ

Afganistan'da tahliye operasyonları devam ederken Kâbil Havalimanı’nda patlama meydana geldi. 13’ü ABD askeri 90 kişinin hayatını kaybettiği en az 150 kişinin de yaralandığı patlama, DEAŞ’ın intihar saldırısı sonucu gerçekleşti. Yaralılar arasında 18 ABD askeri de var. Saldırının canlı şahidi Hamid Sultani olay anında korkunç bir patlama ile sarsıldıklarını ve sonrasında olay mahallinde çok sayıda yaralı gördüğünü aktardı.

DEAŞ SALDIRIYI ÜSTLENDİ

Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırı sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan terör örgütü DEAŞ üstlendi.

MSB: BİRLİĞİMİZDE HASAR VE ZAYİAT YOK

Taliban, patlamada çok sayıda üyelerinin yaralandığını bildirirken Millî Savunma Bakanlığımız sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Kâbil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SALDIRILARI KINADI

Afganistan'da gerçekleştirilen saldırıyla ilgili de açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı saldırıYI kınadı. Açıklamada, "Kabil'de gerçekleştirilen terörist saldırlar sonucunda çok sayısa can kaybı ve yaralanmanın yaşandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugünki saldırının ardından yaşanan can kayıplarının derin üzüntüsü içerisindeyiz. Bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

ÖLEN ABD ASKERLERİNİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı'ndaki terör saldırısında ölen ABD askerlerinin sayısının 13'e yükseldiğini açıkladı.

Albay Urban yaptığı açıklamada, "(CENTCOM Komutanı) Orgeneral McKenzie'nin açıklamalarından sonra (Kabil Havalimanı'nın) Abbey Kapısı'ndaki saldırıda aldığı yara sonucu on üçüncü ABD askerinin de hayatını kaybettiğini teyit edebilirim." ifadelerini kullandı.

Urban, ayrıca yaralı sayısının ise 18'e çıktığını ve tamamının şu anda cerrahi birimlerle donatılmış özel bir C-17 tahliye uçağı ile Afganistan'dan çıkarıldığını kaydetti.

SALDIRILARA KINAMA

Saldırı ile ilgili dikkat çeken bir diğer gelişme Fransa'nın ikinci saldırı uyarısında bulunması ve Baron Otel'de ikinci bombanın patlaması oldu. Akşam saatlerinde kentte art arda patlamalar devam etti. Toplam 6 patlama Kâbil’i sallarken, patlamalardan birinin kontrollü mühimmat imhası olduğu belirtildi. Saldırının ardından Kâbil’den yapılan tahliye uçuşları askıya alındı. Fransa, Kâbil büyükelçisini çekeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığımız başta olmak üzere BM ve birçok ülke saldırıyı kınayan mesajlar yayımladı. Öte yandan saldırının şokunu yaşayan ABD’de Başkan Joe Biden bütün programlarını iptal etti.

banner37
BIDEN’DAN AÇIKLAMA: BUNU SİZE ÖDETECEĞİZ

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’ın başkenti Kabil'de meydana gelen patlamalar sonrasında yaptığı açıklamada saldırıları terör örgütü DEAŞ’ın yaptığını belirterek, “Bunun bedelini ödeteceğiz” ifadelerini kullandı.

BM'DEN KINAMA

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guterres'in havalimanına yönelik "terör saldırısını" derin endişeyle takip ettiğini söyledi.

Guterres'in Kabil'de sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadığını belirten Dujarric, saldırının Afganistan'daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

Stoltenberg: Önceliğimiz çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek

TALİBAN'DAN SALDIRI AÇIKLAMASI

Taliban, Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndaki patlamada çok sayıda Taliban üyesinin de yaralandığını bildirdi. Taliban'ın açıklamasında "Masumları hedef alan tüm saldırıları dünya kınamalı" denildi. Kabil Cerrahi Merkezi, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde yaşanan patlamaların ardından şu ana kadar 60 yaralının hastaneye getirildiğini bildirdi.

NATO SALDIRIYI KINADI

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın Abbey Kapısı’nda ve Baron Hotel yakınında iki bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

FRANSA KABİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da resmi ziyaret nedeniyle bulunduğu İrlanda'nın başkenti Dublin'de yaptığı açıklamada, bölgede güvenlik durumunun gergin olduğunu belirtti.Duruma ilişkin Amerikalı müttefikleriyle iş birliği içinde olduklarını aktaran Macron, Fransa’nın Kabil Büyükelçisini de tahliye edeceklerini söyledi.Macron, “Güvenlik sebebiyle, Kabil büyükelçimiz şimdilik Afganistan’da durmayacak, Paris’ten işlerini yürütecek.” ifadesini kullandı. Fransa olarak 2 bin 600 kişiyi tahliye ettiklerini ve bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını belirten Macron, tahliyelere devam etmek istediklerini kaydetti.

ABD, BİRLEŞİK KRALLIK VE AVUSTRALYA UYARMIŞTI

Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık, Perşembe sabahı itibariyle vatandaşlarına olası bir saldırı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Perşembe sabahı Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, Kabil Havalimanı'nda "yakın" ve "şiddetli" bir terör saldırısının "çok güvenilir bir şekilde rapor edildiğini" söylemişti.

AB: AFGANLARLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Kabil Havaalanı'nda güvenlik hasreti çeken insanlara yönelik korkakça saldırıları şiddetle kınıyoruz. AB, Afganlarla dayanışma içindedir. Uluslararası ortaklarla birlikte terörle mücadeleye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyı kınadığını belirterek, "Uluslararası toplum, Afganistan'da ve ötesinde terörizmin yeniden canlanmasını önlemek için birlikte ve yakın biçimde çalışmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: TAHLİYELERE DEVAM EDECEĞİZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Acil Durum Kabine Toplantıları (COBRA) kapsamında Afganistan'daki durumun ele alınmasının ardından değerlendirmelerde bulundu. Boris Johnson, "Barbarca bir terör saldırısı olduğunu, Kabil Havalimanında ABD ordusu üyelerinin hayatını kaybettiğini, Afgan kayıpların da olduğu bir dizi saldırı olduğunu doğrulayabilirim. ABD ve Afganistan halkına başsağlığı diliyorum." dedi. Havalimanındaki saldırının ardından tahliye operasyonlarının "mümkün olduğunca hızlı ve verimli" olması gerektiğine işaret eden Johnson, tahliyelerin son ana kadar devam edeceğini ancak sona gelindiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1