banner2
banner34

Kanada 1,5 milyon daimi göçmen alacak

Kanada 1,5 milyon daimi göçmen alacak
banner45

Kanada, 2025 yılına kadar 1,5 milyon göçmen alacağını açıkladı. Ülkede özellikle sağlık hizmetleri, Bilgi Teknolojisi gibi yüksek beceri gerekt,ren sektörlerde iş gücü yetersizliği meydana gelince göçmen alma kararı verildi. Reuters'ın haberine göre, bu yıl Ağustos ayında Kanada'da sadece 958 bin açık iş ve 1 milyon kadar işsiz olduğu bildirildi. Fakat işsizlerin, ya gerekli becerilere sahip olmadıkları ya da Kanada'nın doğru bölgelerinde ikamet etmedikleri için açık pozisyonları dolduramadığı belirtildi.

Bununla birlikte, 2020 verilerilerine göre, Kanada'daki doğum oranları kadın başına 1,4 çocukla dünyanın en düşükleri arasında olmaya devam ediyor. 

Ülke ayrıca dünya çapında en yüksek yaşlı nüfus oranlarından birine sahip. Bunların yanı sıra, rekor sayıda üst düzey Kanadalı çalışanın emekli olması da ülkede işgücü kıtlığına neden olan faktörlerden birini oluşturuyor.  

Söz konusu durum, boş pozisyonları doldurmak için istenen becerilere sahip adayları işe alamayan işletmeler arasında panik duygusuna yol açıyor. Kanada nüfusunun neredeyse dörtte birinin 2030 yılına kadar emekli olacağı tahmin ediliyor.

Kanada Göçmenlik Bakanı Sean Fraser 2 Kasım tarihinde yaptığı açıklamada, 2023 yılına kadar ülkenin 465 bin yeni daimi göçmeni  kabul edeceğini söyledi. Fraser 2024'te ülkenin, yüzde 7,5'lik bir artışla 485 bin  yeni daimi göçmen daha alacağını sözlerine ekledi. Bakan 2025’te ise 500 bin yeni göçmenin daha ülkeye alınmasının plandığını duyurdu.

Kanadalı bakan, yabancı ülkelerden göçmen sayısının artırılmasının işletmelerin ihtiyaç duydukları çalışanları bulmalarına yardımcı olacağını söyledi. Fraser, ayrıca böylelikle Kanada'nın kendi ülkelerinde şiddetten kaçanlara yardım edebileceğini de bildirdi.

Öte yandan Fraser, Kanada’nın yeniden yerleştirdiği hükümet destekli mülteci sayısını yaklaşık üçte bir oranında (2023'te 23 bin 550'den 2025'te 15 bin 250'ye) düşürmeyi planladığını aktardı.

banner37
GÖÇMENLİK İÇİN GEREKLİ ÖN ŞARTLAR NELERDİR?

Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunacakların sabıka kayıtlarının olmaması, varsa bu kayıtlarının yasal yollardan silinmiş olması, sağlık engelinin olmaması, Kanada’nın güvenliğini tehlikeye atacak faaliyetlere karışmamış olması gerekmektedir.

Ayrıca KVGK tarafından İngilizce veya Fransa dillerinden birinden yapılan bir testten asgari düzeyde başarılı olmak ön koşullar arasında yer alıyor.

KANADA'YA GÖÇMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Federatif bir siyasi yapılanmaya sahip Kanada Devleti, 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşmaktadır. Kanada’nın göçmenlik ile ilgili yasal düzenlemeleri, Kanada Federal Hükümeti (KFH) çatısı altında toplanmaktadır. Bununla birlikte KFH’nin bütün bölge ve eyaletlerinin birbirinden bağımsız göçmen kabul anlaşmaları bulunmaktadır.

Bu anlaşmalar çerçevesinde, her eyalet ve bölge kendi ekonomisinin ihtiyaçları doğrultusunda değişik sektörlerdeki meslek grupları için göçmenlik kategorileri geliştirmiş durumdadır. Kanada’nın göçmenlik sistemi ise iki ana gruba ayrılmaktadır:

· Göçmenlik kategorileri

· Mülteciler

Kanada'ya göç etmek isteyenlerin, ülkenin resmi web sitesindeki göçmenlik türlerini inceleyip ona göre başvuru yapması gerekmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1