banner2
banner34

Kanada’da aşırı sıcak hava dalgasından sonra birçok deniz canlısı haşlanmış olarak bulundu

Kanada’da aşırı sıcak hava dalgasından sonra birçok deniz canlısı haşlanmış olarak bulundu
banner45
banner46

Kanada’nın Vancouver kentindeki bir plajda, ülkenin rekor kıran sıcak hava dalgası sırasında on binlerce istiridye, midye, deniz yıldızı ve salyangozu haşlanarak öIdü. British Columbia Üniversitesi’nde deniz biyoloğu olan Chris Harley, Vancouver’ın Kitsilano Plajı’ndan gelen kötü kokulardan dolayı öIümler konusunda uyarılarda bulundu. Kanada’nın haber ajansı CBC ‘ye, bu keşfi yapmanın “enteresan” olduğunu söyledi.

27 Haziran’da Vancouver’daki Third Beach sahilinde, rekor kıran sıcak hava dalgasının ortasında kalan öIü midyeler görülüyor. (Chris Harley/British Columbia Üniversitesi)

banner37
British Columbia, Haziran ayı sonlarında üç gün üst üste rekor sıcaklıklara ulaştı ve 29 Haziran’da 49,6 santigrat dereceye çıktı.

Kabuklu deniz hayvanlarının ne zaman öIdüğü belli değil. Harley, Kanada haber ajansı CBC’ye çoğu gelgit bölgesi hayvanın yalnızca 30° dereceye kadar sıcaklıklara dayanabileceğini söyledi; 28 Haziran’daki termal görüntüleme cihazı, Vancouver kıyı şeridindeki sıcaklığın yaklaşık 50° dereceye ulaştığını gösterdi. (Gelgit bölgesi, met sırasında su altında kalan kısımdır.)

“Geçen haftaki tarihi sıcak dalgası, kabuklu deniz ürünleri için toplu öIümlere yol açtı. Yetkililere göre bu durumun turizm üzerinde kötü etkileri olabilir. CBC’ye göre Harley, midye ve istiridyelerin denizi süzmesi nedeniyle bu hayvanların öIümünün bölgedeki su kalitesini geçici olarak etkileyeceğini söyledi. Küçük bir alanda kaç tane öIü deniz hayvanı bulunduğunu hesaplayan Harley, Salish Denizi kıyı şeridinde yaşayan bir milyardan fazla deniz kıyısı hayvanının öImüş olabileceğini de tahmin ediyor.

Bu, bir ısı dalgasının kabuklu deniz hayvanlarını öIdürdüğü ilk sefer değil. Kaliforniya sahilindeki bir koy olan Bodega Head’de 2019’daki bir sıcak hava dalgası en büyük midye öIümüne neden olmuştu. Insider’dan Aylin Woodward’ın haberine göre, Kanada’daki sıcaklıklar o kadar yoğun ki orman yangınları pirokumulonimbus, kasırga oluşturabilen bulutlara ve daha fazla orman yangınına neden olabilecek yıldırımlara neden oluyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1