banner2
banner34

Kritik karara sadece saatler kaldı

Küresel gündemin en önemli maddesi olan İngiltere'deki yarınki referandum öncesi temkinli seyir devam ediyor.

Kritik karara sadece saatler kaldı
banner45

TCMB'nin dün beklentilere paralel faiz indirimine yurtiçi piyasada tepki görülmezken, küresel gündemin en önemli maddesi olan İngiltere'deki yarınki referandum öncesi temkinli seyir devam ediyor.

Dün saat 1645'te 2.9091/2.9106 seviyesinde olan dolar/TL,  bu sabah saat 0847'de 2.9110/2.9121 seviyesinde.
 
Dün aynı saatte 3.0908/3.0924 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0939/3.0953, 3.2723/3.2741 seviyesindeki euro/TL ise 3.2766/3.2783 seviyesinde işlem gördü.
 
İngiltere'de dün çıkan ankette AB'de kalma yanlılarının üstünlüğünün azaldığının görülmesi risk iştahında azalmaya, dolar/TL'de de yükselişe neden olmuştu. Dolar/TL bugüne dün yükseldiği 2.91'li seviyelerden başlarken, bankacılar bugünkü ekonomistler toplantısında TCMB'nin önümüzdeki dönemde olası faiz indirimlerine ilişkin net mesajlar arayacak.
 
TCMB faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere Haziran ayında da 50 baz puanla devam ederken, analistler PPK metninde önümüzdeki dönemde üst banttaki indirimlerde sona gelindiğine dair bir sinyal verilmemesinin de etkisiyle küresel koşulların desteklemesi halinde üst banttaki indirimlerin devamını bekliyorlar. 
 
Bankacılar her ne kadar PPK kararlarına piyasada bir tepki görülmese de, faiz indirimlerinin küresel risk iştahında azalma halinde TL'deki kırılganlığı artıracağına dikkat çekiyor.
 
ANKETLERDEKİ SON DURUM ŞÖYLE
 
İngiltere'de referandum öncesi dün yayımlanan en güncel kamuoyu yoklamasında AB'de kalma yanlılarının üstünlüğünün azaldığı görüldü. Finansal bahisçi IG şirketi tarafından Survation'a yaptırılan ankete göre AB'de kalma yanlıları yüzde 45, ayrılma yanlıları ise yüzde 44 oy aldı.
 
Bir önceki Cumartesi günü yayınlanan Survation anketinde yüzde 45 ile AB'de kalma yanlılarının ayrılma yanlılarına 3 puan üstünlüğü bulunuyordu. 
 
ASYA BORSALARI DALGALI

banner37
 
Asya borsaları, referandum öncesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün Senato Bankacılık Komitesi'nde yapmaya başladığı ve bugün de sürecek olan konuşmasında faiz artışları konusunda temkinli mesajlar vermesinin ardından dalgalı bir seyir izledi.
 
Yellen, küresel riskler ve ABD'de istihdam artışındaki yavaşlama nedeniyle faiz artırımlarına temkinli yaklaşmak gerektiğini ve ekonomideki toparlanmanın sürdüğünü teyit edecek verileri beklediğini söyledi.
 
Daiwa Securities sabit getirili yatırım baş stratejisti Tohru Yamamoto, "Yellen'ın yorumlarına bakılırsa Temmuz ayında bir faiz artışı masadan tamamen kaldırıldı. Fed'in Eylül ayı itibariyle faizleri artırmak için yeterli sağlam ekonomik veriye ulaşabileceği bile bir soru işareti" dedi.
 
TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM
 
Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.51, valörde son işlemde yüzde 9.62 oldu.
 
Gösterge beş yıllık 17 Şubat 2022 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.30, valörde son işlemde yüzde 9.40 oldu.
 
Öte yandan iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde dün spot kapanış ortalama yüzde 9.08, valörde son işlemde yüzde 9.06 oldu.
 
PİYASALARDA GÜNÜN GÜNDEMİ 
 
Piyasalar bugün TCMB'nin ekonomistler ile yapacağı toplantının yanı sıra Janet Yellen'ın saat 17.00'da Senato'da yapacağı konuşmayı da izleyecek. 

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2016, 19:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1