banner2
banner34

Kritik soru: Savaş çıkarsa ABD ne yapacak?

Kritik soru: Savaş çıkarsa ABD ne yapacak?
banner45
banner46

Savaş senaryoları ile yatıp kalkan Yunan basını, bu senaryolara bir yenisini daha ekledi.  Ege'deki tansiyon Atina'dan gelen açıklamalar ile yükselmeye devam ederken Yunan basını sayfalarını bir kez daha savaş senaryolarına ayırdı. 'Türkiye Yunanistan'a saldırırsa ABD ne yapacak?' sorusunu cevao arayan komşu basını bu defa bu soruyu ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsounis'e yöneltti.

BÜYÜKELÇİ YUNANİSTAN’IN PLANINI BOŞA ÇIKARDI

ANT1'e konuşan ABD'li elçi Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki krize ve ABD'nin olası bir sıcak olaya tepkisine kapsamlı bir şekilde değindi. Tsounis, 'Birincil ilke, Yunanistan ve Türkiye'nin farklılıklarını diplomatik olarak ve uluslararası hukuka uygun olarak tartışması ve çözmesi gerektiğidir. Başka seçenek yok' ifadelerini kullandı. Yunanistan ve Türkiye’nin NATO'nun çok önemli üyeleri olduğunun altını çizen ABD'li elçi sözlerine şöyle devam etti: “Bunu yapmak için sürekli olarak Yunanistan ve Türkiye ile görüşüyoruz. Çünkü hem Yunanistan'ın hem de Türkiye'nin barış aradığını biliyorum. Birçok ilişkide farklılıklar vardır. Ancak bu durumda barış birincil ilkedir ve ancak diplomatik olarak sağlanabilir.”

banner37
KRİTİK SORU: SAVAŞ ÇIKARSA ABD NE YAPACAK?

Olası bir saldırıda ABD'nin Yunanistan'ın yanında yer alıp yer almayacağı sorusu üzerine ABD'li elçi “Yunan ordusu vatanı koruyabilir” diyerek ABD'nin çatışmaya müdahil olmayacağının sinyalini verdi. Tsounis, 'Ancak ABD büyükelçisi olarak ABD, barış için yorulmadan çalışacak' dedi.

GERGİNLİK NASIL TIRMANDI? 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklaması sonrası gerilmişti. Miçotakis, Türkiye’yi kastederek “Yunanistan komşularına dostluk elini uzatıyor. Ancak egemenliğimize, egemenlik haklarımıza yönelik ihlallere ve derhal son bulmaları gereken Yunan adaları üzerindeki üst uçuşlara müsamaha göstermeyeceğiz. Siz Kongre üyelerinden, bölgede silah satışları ile ilgili kararları verirken, NATO’nun güneydoğu kanadında yeni bir istikrarsızlık tehlikesini göz önünde bulundurmanızı istiyorum” demişti.

Miçotakis, Avrupa Halk Partisi 27’nci Kongresi çerçevesinde Rotterdam’da düzenlenen bir panelde de Türkiye karşıtı açıklamalar yapmıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1